Vardagsproblem engagerade läsarna mest – trots valår

Det har varit valår. Något som förstås har märkts även på opinionssidan, inte minst på inflödet av insändare och debattartiklar. Men det är inte artiklarna signerade politiker som väckt störst engagemang hos läsarna. I stället är det vardagsproblem, som lyfts av privatpersoner, som lockat till mest läsning.

Mest lästa debattartiklarna 2022

Mest lästa debattartiklarna 2022

Foto: Montage VT/TT

Krönika2022-12-31 09:58
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu kan förstås även politikernas inlägg beröra människor i allmänhet. Och bör så göra. Men trenden är ändå tydlig. Fula båtar, skymd sikt, höga kostnader och svårigheter att parkera har engagerat mer. Åtminstone om man ser till hur många som varit inne på vår webbsajt vt.se och läst de debattartiklar som skrivits om dessa ämnen.

Tidigare i år aviserade Västervik Miljö och Energi, VME, att man tänker byta till digitala vattenmätare hos kommunens fastighetsägare. Ett byte som ska möjliggöra för fjärravläsning men också för att få bättre kontroll på ledningsnätet. För att kunna installera den nya vattenmätaren krävs att fastighetsägarna själva införskaffar och installerar en konsol, något som många var kritiska till då det medförde tusentals kronor i extra kostnad. 

undefined
Vattenmätarna ska bli digitala, men det medför också en kostnad för fastighetsägarna. Något som upprörde många insändarskribenter under året.

Flera av insändarna under året har avhandlat detta ämne och absolut mest klickad av samtliga insändare under året blev också artikeln med rubriken "Orimliga krav på villaägarna vid byte av vattenmätare" som publicerades den 6 september och undertecknades av signaturen "Upprörd villaägare".

undefined
Trebarnsmamman Jessica Björk, som tagit initiativ till ett upprop gällande stödet i skolan, fick mycket läsning på sin debattartikel.

Näst mest läst var uppropet från trebarnsmamman Jessica Björk till skolpolitikerna, där hon lyfter de många barn med särskilda behov som drabbas av besparingarna inom skolan. En annan skolrelaterad insändare, "Varför denna övertro på förskolan?", kvalificerade sig också till topp-tio-listan. Där var det signaturen F.d förskollärare som kritiserade de politiker som vill öka vistelesetiden på förskolan för barn till föräldralediga, något som hen inte tyckte stod i proportion till den redan tuffa arbetssituationen på förskolorna.

undefined
Gotlandsfärjans "sommarparkering" vid Skeppsbrokajen engagerade många av VT:s läsare.

Över huvud taget är det ämnen som berör vardagsproblem för invånarna som dominerar på topplistan. Gotlandsfärjan som under sommaren låg förtöjd vid Skeppsbrokajen var föremål för såväl nyhetsartiklar som insändare och flera av dessa kvalade in på tio i topp bland insändarna. Även parkeringssituationen i centrala Västervik väckte engagemang samt en insändare från Inga-Lill Pettersson i Gamleby som sörjde att byråkratin gjorde att hon inte kunde få hjälp att ta sig ut i i sommarvärmen efter ett benbrott.

undefined
Harald Hjalmarsson (M), tillträdande kommunalråd, ville få till en folkomröstning om Västerviks länstillhörighet och skrev en debattartikel om det. Det var den enda, av en politiker signerad debattartikel, som tog sig in på tio-i-topplistan över mest lästa artiklar på vt.se.

Av de många politiska artiklar som förekommit under valåret 2022 har dessvärre inte många engagerat läsarna lika mycket som de vardagsproblem som nämns ovan. Bara en enda artikel signerad en politiker lyckades hamna bland de tio mest klickade, nämligen tillträdande kommunalrådet Harald Hjalmarssons (M) uppmaning "Dags att folkomrösta om länstillhörigheten" som publicerades den 25 januari och som tog upp ett sedan länge populärt ämne, nämligen ett eventuellt länsbyte för Västerviks kommun. 

LISTAN: Här är de tio mest lästa insändarna på vt.se under 2022

  1. Orimliga krav på villaägarna vid byte av vattenmätare (6 sep), 2 087 sidvisningar 
  2. Trebarnsmamma: "Rätt stöd i skolan betyder allt" (18 november), 1 748 sidvisningar
  3. Var Gotlandsfärjan bra för Västervik? (29 augusti), 1 673 sidvisningar
  4. Återskapa "raggarparkeringen" vid Stadsparken (23 december), 1 650 sidvisningar
  5. Trixandet vid Skeppsbron hotar säkerhet och demokrati (7 maj), 1 554 sidvisningar
  6. Trött på allt gnäll om färjan i hamnen (5 augusti), 1 530 sidvisningar
  7. Sommaren går – och jag kommer inte ut (4 augusti), 1 500 sidvisningar
  8. Parkeringssituationen i Västervik – inget att hurra för (13 augusti), 1 484 sidvisningar
  9. "Dags att folkomrösta om länstillhörigheten" (25 januari), 1 429 sidvisningar
  10. Varför denna övertro på förskolan? (31 augusti), 1 428 sidvisningar
Parkeringssituationen i Västerviks centrum var föremål för debatt under året som gick.
Parkeringssituationen i Västerviks centrum var föremål för debatt under året som gick.