Varför denna övertro på förskolan?

Vistelsetiden på 15 timmar i veckan på förskolan för barn till föräldralediga eller arbetslösa räcker gott och väl, anser skribenten.
Vistelsetiden på 15 timmar i veckan på förskolan för barn till föräldralediga eller arbetslösa räcker gott och väl, anser skribenten.

Svar på nyhetsartikeln "V vill ge barn till föräldralediga extra förskoletid" den 25 augusti.

Insändare 31 augusti 2022 11:44
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Läser i VT att Vänsterpartiet vill ge barn mer förskoletid.Tvåbarnsmamman Malin Karlsson vurmar för att öka vistelsetiden på förskolan från 15 timmar till 25 timmar i veckan för barn med föräldrar som är föräldralediga med småsyskon eller som är arbetssökande. Det motiveras med att det är för barnets bästa, för att komma in i pedagogiken och underlätta övergången till skolan. 

Jag blir upprörd när jag läser detta. Denna övertro på förskolan måste få ett slut och ni politiker spär på denna övertro genom sådana här förslag. Signalen utåt blir att förskolan är den bästa platsen för alla barn och många föräldrar tror att barnen inte lär sig tillräckligt om de inte kommer till förskolan. Jag vet inte hur insatt du, Malin Karlsson, är i hur det ser ut på våra förskolor. Om vi tittar på vid vilken ålder barnen skolas in så är det oftast när de precis fyllt ett år. Och många ettåringar får redan från start långa vistelsetider (inte ovanligt med tio timmar per dag) i stora barngrupper. Så jag är övertygad om att en övervägande del av barnen hinner med att komma in i pedagogiken innan de börjar i skolan. 

Och hur har ni tänkt med bemanningen på förskolan? Tänker ni öka den om vistelsetiden ökar för dessa barn? Barngrupperna är redan stora idag och många förskolor kämpar med en tuff arbetssituation. Flera förskollärare/barnskötare väljer att lämna yrket just på grund av hög arbetsbelastning. Eftersom ni lyfter fram pedagogiken som viktig måste väl ni i Vänsterpartiet vilja ha utbildad personal inom förskolan?

Ert förslag har i alla fall bidragit till att ni förlorar min röst på ert parti. Jag kan inte som före detta anställd inom förskolan ställa mig bakom ett sådant förslag. För min åsikt är att föräldrarna är viktigast för sina barn och de är fullt kapabla att ge sitt barn stimulans under föräldraledigheten. Vistelsetiden på 15 timmar räcker gott och väl. Barnen missar ingenting utan får en lugnare tillvaro en period i sitt liv. För frågan är om det är barns bästa att vistas långa dagar i en stor förskolegrupp med få pedagoger att vända sig till. 

Jag tror att det skulle vara nyttigt för er politiker att arbeta minst en månad på en förskola. Inte bara komma på hastiga besök och endast se en glimt av verkligheten. 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa