Tipsa oss om nyheter

Vi behöver er! De bästa artiklarna grundar sig i tips från allmänheten. Det är ni där ute som har kunskapen, det är ni som vet vad som händer. Vi är beroende av att ni hör av er till oss. Så tveka inte att komma med tips!

Det behöver inte nödvändigtvis handla om ”skandaler” utan kan likväl handla om framgångar och roliga aktiviteter.

Självklart är vi noggranna med källskydd. Vi lever på vår trovärdighet och jag kan garantera att du är skyddad om du vill lämna ett tips anonymt. Vi avslöjar aldrig våra källor.

Jobbar du inom offentlig verksamhet, så som i en skola, omsorg eller i en myndighet, så har du dessutom skydd från båda sidor. Det kallas meddelarfrihet, ett skydd till dig som vill blåsa i visselpipan om du upptäcker något fel i din verksamhet som du tycker bör komma till allmänhetens kännedom. Om du ”läcker” uppgifter om din verksamhet till media får din arbetsgivare eller kollega inte efterforska källan, ett skydd som är reglerat i grundlagen.

Självklart gör vi journalister egna granskningar av verksamheter utan inblandning från insidan. Men de mest betydelsefulla granskningarna härstammar ofta från tips från någon med insyn. Offentlighetsprincipen, källskydd och meddelarfriheten är något av det viktigaste vi har, något vi definitivt inte ska ta för givet.

Så, tveka inte att höra av er till oss. Tillsammans utgör vi ett av de viktigaste naven i en fungerande demokrati.

Så här tipsar du:
Skriv in ditt tips i formuläret här intill och tryck på skicka. Mejla till oss på tipsa@vt.se.

När du skickar in bilder eller filmer ger du oss tillåtelse att kostnadsfritt publicera dem i våra kanaler inom Öst Media eller i Youplays nätverk - men du har chans att vinna upp till 10 000 kronor. Läs mer om det här.

VIKTIGT NÄR DU FOTOGRAFERAR:
Tänk på att i första hand hjälpa – innan du tar upp kameran. Visa hänsyn. Respektera människors integritet. Gå inte in på privat område och håll ett normalt avstånd till människor. Respektera polisens eller räddningstjänstens avspärrningar. Stå inte i vägen så att du hindrar räddningspersonalen i sitt jobb. Stanna inte med din bil vid olycksplatser – då riskerar du att hindra trafiken.

Läs mer om Tryckfrihetsförordningen

Läs mer om Yttrandefrihetsgrundlagen

Skicka in ditt tips här:

Skicka in ev videoklipp här: