"Äntligen". Det säger Lianne Ekstrand, som är en av dem som länge kämpat för att kommunen ska förlänga cykelvägen på Norrlandsvägen i Piperskärr. Flera barn behöver passera gatan på sin väg till skolan, och boende har i flera år påpekat att det är farligt för cyklister och flanörer att ta sig fram på vägen. Många bilister kör alldeles för fort på 50-sträckan.
– Jag skrev ett medborgarförslag 2018 och kommunen tog då beslut om att bygga en cykelbana. Men det har skjutits på av olika orsaker och jag har tänkt att "kommer de aldrig igång", säger Lianne Ekstrand.
Men nu har det alltså blivit dags att sätta spaden i marken. Arbetet med att förlänga gång- och cykelvägen från infarten till Rutsbergsgatan fram till infarten till Platåvägen påbörjades förra veckan. "Där ska vi även ansluta mot befintlig gång- och cykelväg mot Näktergalens skola", skriver Elisabet Larsson, projekteringsingenjör på samhällsbyggnadsenheten, i ett mejl till VT.
Vad kommer det här betyda för de boende i Piperskärr?
– Det kommer bli jättebra, det är så många som bor där. Jag tror att det kommer betyda väldigt mycket. Som det är nu har det även stått tre halvtrasiga pollare på vägen, så det har blivit ännu mer trångt, säger Lianne Ekstrand.
Kommunen ska även bygga en ny gång- och cykelväg längs Stora Trädgårdsgatan, från Königsmarksgatan till Albert Tengers väg – en sträcka på cirka 1,5 kilometer.
I samband med detta ska ledningar för vatten och avlopp, el, belysning och fiber bytas ut. Planen är att arbetet ska starta i april och vara helt klart i slutet av 2025. Gatan kommer dock grävas upp redan innan dess, eftersom ledningarna för fjärrvärme ska underhållas på samma sträckning på Stora Trädgårdsgatan.
För de här två projekten har kommunen fått bidrag genom ett så kallat Stadsmiljöavtal från Trafikverket. Syftet med Stadsmiljöavtalet är att "främja hållbara stadsmiljöer genom att ge stöd som leder till en ökad andel persontransporter med kollektivtrafik eller cykeltrafik".
För Västerviks del innebär det att Trafikverket står för 50 procent av byggkostnaden, som är nio respektive tio miljoner kronor. I den summan ingår även att tillgänglighetsanpassa busshållplatser och byta ut några av dem. I Piperskärr ska de nuvarande hållplatserna ersättas av en vid korsningen Hagabergsgatan och Pipers gata. Längs Stora Trädgårdsgatan blir fyra hållplatser till två, en vid hälsocentralen och en vid Edholmsgatan.
En cykelbana som förbinder det nya bostadsområdet Ekhagen med gång- och cykelbanan på Norrlandsvägen är också något som efterfrågats av boende. Tidigare i höstas intervjuade vi Niklas och Eva Hamilton, som flyttade till Ekhagen för fyra år sedan. Med en cykelbana hade deras äldsta barn kunnat cykla till skolan i Piperskärr själva. I dag tycker paret inte det är något alternativ att låta dem cykla själva på den slingriga bilvägen, som dessutom saknar belysning.
Nu infrias familjens förhoppningar. I veckan påbörjas bygget av en cykelväg mellan Ekhagens golfbana och Ekbackens förskola, längs Ekhagsvägen. Budgeten för den är 2,9 miljoner.
– Det blir ett jättelyft för alla som bor i området som ska ner till dagiset eller vidare till skolan. I dag får de åka på en enskild väg som kommunen inte haft ansvar för, en väg som är slingrig med skymd sikt, säger Per Stalebrant på Kanonaden, som ansvarar för projektet.
Att få en cykelbana här var ett villkor för att dra igång projektet med att bygga en ny stadsdel på Ekhagen. Orsaken till att det dragit ut på tiden är att kommunen fram tills nu inte haft rådighet över marken.
Per Stalebrant berättar att cykelbanan byggs separat från vägen, då det finns många skyddsvärda träd längs vägen som man inte får ta ner. En expert på läderbaggar och andra insekter kommer finnas med under projektets gång för att se till att man tar tillräcklig hänsyn till naturvärdena.
– Men vi måste ända följa vägens sträckning så att den blir så pass attraktiv att cyklisterna inte tar vägen i stället, konstaterar Per Stalebrant.
Utöver dessa projekt håller kommunen på att bygga en gång- och cykelväg från Stora Trädgårdsgatan in i Stadsparken.
"Den är en av de motprestationer vi åtagit oss i Stadsmiljöavtalet. Vi är nöjda med att vi ansökte om Stadsmiljöavtal i år. Trafikverket har meddelat att det inte blir någon ny utlysning 2024, då regeringen har valt att dra in den satsningen", skriver Elisabet Larsson.