Läget i VIK-truppen – här är luckorna

Klart längre fram än för ett år sedan – VIK:s sportsliga ledning har kommit en bra bit med truppbygget till nästa säsong. Sporten synar luckorna som återstår.

15 maj 2019 07:00

In i maj månad har tre spelare kommit och VIK har 15 spelare officiellt under kontrakt. Som vi tidigare skrivit om är ytterligare ett par spelare klara men inte presenterade. Kort sagt: laget börjar ta form. Undertecknad har skissat och kommit fram till följande:

LÄS MER: Krönika: "Den kanske största pusselbiten på plats"

LÄS MER: VIK bekräftar ny målvakt

LÄS MER: Ward om varför han valde VIK

Målvakter: Ádam Vay och Samuel Ward.

Kommentar: Uppgifter sade att Växjös JVM-keeper Jesper Eliasson skulle göra upp med Ward om målvaktsplatsen men det blev en ungersk jätte istället. Hur landar det? Ingen vet, men det ser intressant och spännande ut med två olika målvakter och stilar. Svårbedömt såklart med tanke på Vays skrala Europa-historik men CV:t är starkt.

LÄS MER: VIK värvar från Frölunda

Backar: Ingen back har tillkommit under maj månad. Fem backar är officiellt presenterade men Erik Gustafsson ska in i smeten också, enligt uppgifter till Sporten. Min skiss idag:

NY – Niklas Folin

Kim Johansson – Erik Ullman

Erik Gustafsson – Henrik Malmström

Anton Sundin – NY/junior

Kommentar: Med fem av backarna kvar sedan ifjol, i stort sett samtliga med stigande utvecklingskurvor, så bör det inte bli sämre åtminstone. Folin kan växa ut till en toppback i serien om han får vara skadefri och både Kim och Ullman avslutade starkt och har högre krav och ingångsvärden än förra säsongen. Toppbacks-vakansen blir såklart superviktig att träffa rätt med men med tanke på att det är den enda egentliga luckan på backsidan finns tid att göra det noggrannt.

LÄS MER: Därför valde Nowick att förlänga

LÄS MER: Bekräftar: Amerikanska duon är klar

LÄS MER: VIK värvar talang från SHL

LÄS MER: Avslöjar: Här är VIK:s nästa värvning

Forwards: Här har det hänt desto mer de senaste veckorna. Tre amerikaner har satt pennan till papper och officiellt är tre kedjor kontrakterade. Räkna också med Emil Alba och tio forwards är klara redan i mitten av maj. Min skiss:

Öhman–NY–Nowick

Randolph–Krieger–Jäger

Alba–NY–Wänghult

Aterius–Bjerselius–Elefalk

Kommentar: VIK har en önskan om att bli snäppet vassare nästa säsong och på pappret tycker jag att det ser så ut. Nowick kan ju spela på kant eller centralt och det ger lite mer frihet till sportchef Georgsson som kan ta den bästa spelaren och inte vara låst till endera position. I andrakedjan är det på förhand öppet race mellan Jäger/Wänghult och jag ser andra- och tredjekedjan som i stort sett jämbördiga, lite beroende på vilken center VIK hittar till tredje. Jag tror inte att Jacob Bjerselius när vi drar igång är redo för det ansvaret – det vore dock rättvist att låta honom vara med och tävla om den. Minnesota-duon Randolph/Krieger är placerade i andra enbart på ingångsvärde, samma gäller för Aterius och Elefalk i fjärde. Det kommer givetvis inte att se ut såhär på sista raden men något i den här stilen tror jag är mallen man arbetar efter i dagsläget.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jonathan Åhman