Den kanske största pusselbiten på plats

VIK inledde alltså veckan med att presentera en förlängning med Darren Nowick. En tung, tung, pusselbit är därmed på plats för huvudtränare Mattias Karlin.

14 maj 2019 07:00

30 poäng kunde varit klart fler men är definitivt godkänt för en spetsspelare i hans första europa-säsong i ett mittenlag. Nästa säsong är kraven givetvis högre på Nowick men jag har inga tvivel på att han klarar av det, då hans positiva egenskaper och påverkan på VIK-laget sträcker sig utanför protokollet, se bara hur VIK tydligt försvagades när han saknades i slutspelsserien i våras.

De allra flesta hade nog räknat bort Nowick från kommande säsongs VIK-trupp. Jag hade gjort det till åtminstone 85% och blev överraskad av det som VIK valde att kalla "bomben" på måndagskvällen. I veckan kommer en ny månadskoll på truppbygget och man behöver inte vara någon Leif Boork för att konstatera att en stor vakans nu fyllts. Att behålla Nowick, som var den spelare Rögle allra helst ville ha i vintras då man fick "nöja" sig med Trevor Mingoia, var den viktigaste påskriften från fjolårstruppen och när resterande spetsroller ska tillsättas har man en referenspunkt att bygga toppkedjan kring, dessutom vet man vad sin försteforward (han spelade både center och vinge i vintras) går för, vilken sorts spelare han trivs med och så vidare. Att behöva plocka in fem nya nordamerikaner, för det är där VIK är med och tävlar, hade varit knepigt, speciellt med tanke på den höga träffprocent man fick inför förra säsongen. Nå så högt igen hade varit osannolikt.

Vi ska heller inte glömma den andra aspekten av den här påskriften. Den som skickar signaler. Jag har tidigare skrivit om den hockeyvärld som utgör vår samtid där spelare är legoknektar och följer lönecheckarna (jag säger inte att det är fel, jag hade gjort samma sak), därför piggar det upp extra när något oväntat sker. Nowick måste ha haft ett gäng mer lukrativa anbud men valde den objektivt sett kanske minst tilltalande elitklubben i Sverige, sett till tillgångar, infrastruktur. Han såg dock förbi det och vet att klubben är ett bra skyltfönster för europeiska klubbar. Klok herre.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jonathan Åhman