"Svart regn" förbryllar Västerviksbor

Flera insändare har under de senaste veckorna berört att det fallit svarta partiklar över Västervik i samband med regnväder.

11 juli 2019 18:00

Det var den 26:e juni som en insändarskribent skrev om oroligheten som han upplevde i och med ett tidigare regnoväder. Regnet ska ha fallit i omkring en kvart och medfört att insändarskribentens utemöbler klätts i något som liknar ett svart stoff. Skribenten menade på att detta var ett steg i ledet till följd av den rådande klimatkrisen. I tisdags kunde man läsa en insänd replik kring ärendet där en annan skribent hävdar att stoffet inte helt är att beskylla klimatkrisen för utan snarare värmeverket i Västervik. Så här kommenterar Clas Johansson, produktionschef hos Västervik Miljö och Energi, spekulationerna:

– Det är absolut omöjligt att det stoff som insändarna nämner kommer från värmeverket. Värmeverket har noggranna filtreringar av partiklar och skulle något av filtren börja svika så stoppas uppeldningen omgående.

Ska man vara orolig för den rök som kommer ur värmeverken?

– Nej, de behöver ej vara oroliga över röken. Vi följer de regler och krav som ställs kring uppeldning, direktiv som ständigt blir striktare, säger Johansson.

Kommunens miljöskyddsinspektör Eva Larsson tror inte att stoffet kommer ifrån värmeverket. Hon berättar att miljöavdelningen inte fått in några anmälningar kring det som insändarna beskriver. Var det svarta stoffet kommer ifrån är oklart men Larsson menar att det kan bero på privat vedeldning.

– Utöver vedeldningsteorin så har vi en omfattande sjötrafik utanför kusten och vissa av de båtarna bolmar på rätt så bra, säger Larsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Robert Preusse

Ämnen du kan följa