Svart regn över Västervik

6 juli 2019 04:00

Regnet som föll över Västervik onsdagen den 26 juni hade med sig en mängd svarta partiklar. Det har förekommit tidigare men aldrig varit så här mycket. Det var ingen långvarig regnskur, det höll på att regna cirka 15 minuter.

Naturen ger igen av det vi smutsar ner atmosfären med. Frågan är om det är så hälsosamt med ”friskt” regnvatten längre? Det skulle vara intressant att veta vad det innehåller, det ser ut som sot, men förmodligen finns det både mikroplaster och rester från bildäck. Ett antal kemikalier skulle man säkert också hitta vid en analys. Det här är en av orsakerna till att jordens glaciärer och polarisar smälter. Det svarta suger åt sig mer ljus och värme från solen och bidrar på så vis att isarna smälter allt snabbare.

Man kanske inte tänker så mycket på att det är mer än bara temperaturhöjningar som kan smälta glaciärer och polarisar, men när man får ner dessa föroreningar på utemöblerna som står på den egna altanen vid en väldigt liten regnskur, ja då blir det hela mer påtagligt. Och märk väl, det är alltså inte bara här det kommer ner en massa föroreningar, det kommer ner överallt på vår planet! Om något så måste detta vara ett tecken på klimatnödläge!

Vi har bara en planet!

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jan-Gunnar Johansson