Personalen: Vi har fått munkavle av chefen

Schemaförändringar och nedskärningar oroar personal på Tjustgården. Men när personalen ville träffa VT för att berätta satte chefen stopp.

TYSTAS. Personalen på Tjustgården får inte träffa Västerviks-Tidningen på arbetstid. "De vill inte att vi pratar med media", menar flera i personalen.

TYSTAS. Personalen på Tjustgården får inte träffa Västerviks-Tidningen på arbetstid. "De vill inte att vi pratar med media", menar flera i personalen.

Foto: Ilkka Ranta

Västervik.2016-03-30 18:10

Förändringar i schemat. Springvikarier istället för att anställa och heltidstjänster som ersätts med deltidstjänster. Röster ur personalen på Tjustgården vittnar om en arbetsmiljö som de upplever som allt sämre – och flera är oroliga inför kommande förändringar.

– Många är rent utsagt förbannade över hur vi har det medan andra mår dåligt. Anhöriga reagerar också, berättar en källa som vill vara anonym.

– Vi har en yrkesstolthet men det blir jobbigare och jobbigare att orka med. Det är stressigt, fortsätter vår källa.

Men när personal vill träffa Västerviks-Tidningen för att berätta hindras ­de – av chefen IrenéGlavenfalk. Hon ringer redaktionen och kräver att tidningen ska avboka mötet med personalen – med motiveringen att det inte får ske under arbetstid.

­– Klart vi upplever det som vi har fått munkavle, cheferna vill inte att vi ska prata med er om det här, det är tydligt.

En anställd upplever också att en av cheferna har efterforskat vem som tagit initiativ till mötet med tidningen.

­– Jag blir upprörd eftersom jag ändå trodde att vi hade högre i tak än så, men tydligen inte.

Men att efterforska vem som tagit kontakt med media är ett lagbrott.

– All form av sådana här efterforskningar är helt förbjudna. Chefen får absolut inte ställa frågor om vem som tagit kontakt med tidningen, säger yttrandefrihetsexperten Nils Funcke.

Trots det händer det att chefer bryter mot lagen mot efterforskning av källa.

­– Tyvärr är det inte helt ovanligt, jag hör talas om ett par fall varje månad. Det finns säkerligen ett stort mörkertal också, många fall kommer inte upp i offentligheten.

Läs nyhetschefens krönika: "Därför är det här så allvarligt."

Så säger lagen

Meddelarfriheten är grundlagsskyddad och regleras i Tryckfrihetsförordningen (TF) respektive yttrandefrihetsgrundlagen . Det är en juridisk term som innebär att anställda inom offentliga verksamheter anonymt kan lämna upplysningar om missförhållanden och liknande till media, även sådant som är sekretessbelagt.

Meddelarskyddet skyddar den som upplyser från straffansvar, såvida det inte handlar om brott som landsförräderi, spioneri och liknande.

Genom ”efterforskningsförbudet” får inte en myndighet eller chefer inom den försöka ta reda på vem som lämnat upplysningarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om