Iréne Glavenfalk, chef på Tjustgården, anser inte att hon gjort något fel när hon krävde att mötet med tidningen skulle ställas in. Per mejl besvarar hon ett antal frågor från VT.
Enligt uppgift har du tagit reda på vem av de anställda som haft kontakt med VT. Det är, enligt yttrandefriheten, inte tillåtet att som arbetsgivare efterforska en anonym källa som talat med media. Hur kommenterar du det?
– Jag har inte tagit reda på vem som hade haft kontakt med dig, utan det låg bara papper om mötet i postfack, väl synligt.
Varför ville du inte att era anställda ska prata med medier på arbetstid?
– Vad gäller möte på arbetstid är det alltid chefen som tar ett sådant beslut, eller åtminstone blir tillfrågad om det är okej.
Flera anställda på Tjustgården anser att ledningen satt munkavle på personalen. Vad tänker du kring detta?
– Personalen är inte belagd med munkavle, utan det hela handlade enbart om ett möte som arbetsgivaren inte hade informerats om.
Hur ser kommunens policy ut när det gäller anställdas kontakter med media?
– Återigen, vill jag förtydliga att ledningen inte satt munkavle på personalen, utan att det är dialog som eftersträvas i verksamheten.
När VT senare når Iréne Glavenfalk på telefon för att ställa några följdfrågor förklarar hon att de anställda visst får prata med media på arbetstid – men det är viktigt att chefen får reda på det i förväg, och kan godkänna det.
– Jag är för en öppen dialog, men de måste kolla av om det är okej. Vi eftersöker alltid att ha en dialog.
De anställda får alltså intervjuas på arbetstid, om arbetssituationen tillåter det. Om det är så att arbetsbelastningen var för hög under dagen då VT bokade in en intervju eller ej vill Iréne Glavenfalk inte kommentera.
– Jag kunde sagt ja eller nej, nu passade det inte, så det får bli en annan dag.
Iréne Glavenfalk säger också att det finns en mediapolicy i kommunen.
– Men jag vet inte hur den ser ut.
Iréne Glavenfalk är medveten om att det finns en oro hos personalen kring de kommande schemaförändringarna – men poängterar att förändringar görs för att skapa en bättre arbetsmiljö, och bättre scheman för personalen. I dag händer det att personalen jobbar alltför många timmar i sträck, vilket man vill få bort. Några besparingar planeras inte.
Läs nyhetschefens krönika: "Därför är det här så allvarligt."