Västervikare i viktig roll när Bingolotto slog igenom

Uppesittarkvällen dagen innan julafton är för många synonymt med Bingolotto. Lotterna har varit en del av det svenska folkhemmet sedan 1991. En stor del av de allra tidigaste lotterna trycktes faktiskt i Västervik.

Det som tidigare var Paragon, och Moore Paragon, heter idag Södra infartens företagscenter och ligger på Baumansgatan. Här trycktes de lotter som svenska folket sedan kryssade i febrilt, samtidigt som "Loket" sa "Ivar, 27".

Det som tidigare var Paragon, och Moore Paragon, heter idag Södra infartens företagscenter och ligger på Baumansgatan. Här trycktes de lotter som svenska folket sedan kryssade i febrilt, samtidigt som "Loket" sa "Ivar, 27".

Foto: Collage VT

Västervik2023-12-23 08:00

– Det var ett stort uppdrag, en stor order, och samtidigt var den viktig för oss just för att det var något som kom i tv, minns Lars Kindesjö, dåvarande platschef på Paragon vid Karstorpsområdet.

Framgångssagan "Bingolotto" föddes 1987 i Göteborg och sändes från 1989 i den lokala kabelkanalen "Kållevisionen". Man ökade stegvis från att sälja 50 lotter till att trycka upp 45 000 lotter. 

När TV4 startades 1991 blev programmet deras flaggskepp och intresset fullkomligt exploderade.

Inför premiären trycktes 75 000 bingolotter, men måndagen efter första sändningen mottog kundtjänsten 1800 telefonsamtal och till andra programmet hade man lyckats trycka 170 000 lotter.

Sedan spann det vidare. 2001 såldes i snitt 1,7 miljoner lotter. De har haft toppar och dalar, men fortfarande till uppesittarkvällen 2019 såldes fyra miljoner lotter.

undefined
Leif "Loket" Olsson i Bingolottostudion i Göteborg, 1993.

Exakt när Västerviksföretaget Paragon tryckte lotterna har vi inte lyckats ta reda på, men sannolikt var det omkring det stora genombrottet 1991. Framlidne tryckare Hans Ringenhag berättar i alla fall i Rigmor Kinnboms hembygdspodd från Västrum, att det var han som tryckte de allra första exemplaren.

Ett minne han lyfte fram med stolthet.

– Det kom upp sex karlar från Göteborg. Jag körde tvåskift i lag med en kille från Gunnebo, och sa: Du får köra första lotten. Nejdå, aldrig i livet!

Istället studsade han tillbaka uppdraget till sin mer erfarne kollega, Hans alltså, även kallad "Hasse på berget"

Tryckningen skedde på en alldeles nyinstallerad press som kunde trycka 8–9 färger och som Hans och kollegorna just fått "plocke ihop", som han säger det i poddavsnittet häromåret.

Lars Kindesjö stärker också bilden av att man var inkopplade i starten.

– Jag har inget minne av att vi var med på de absolut första sändningarna, men att vi var med precis i början det var vi, säger mannen som senare blev vd för Paragon och som numera lever pensionärsliv på Österlen. 

I Västervik gjorde man själva grundpapperet, fyrfärgstrycket. Sedan tillfogades lottnumrena och bingosiffrorna på annan plats.

undefined
Efter åtta år som programledare för Bingolotto slutade Leif "Loket" Olsson 1998 och ersattes av Lasse Kronér. På bilden tog "Loket" emot ett värdebevis som garanterar honom fem bingolotter livet ut. Han gjorde senare en comeback 2004.

I vår jakt efter svar får vi också tag på Per Lundin i halländska Frillesås, som var den som tog fram programvaran bakom lotteriet och som personligen var inblandad i den allra första tryckningen.

– Jag åkte upp till Linköping med min dator. Hade med mig "pyjamaspapper", randiga papper där man skrev ut allt på en printer som var gjord för att skriva ut checker. Det var lite avancerat, minns han.

Även han tror att Västervikstryckeriet kopplades in i samband med premiären den 19 oktober 1991.

undefined
Det som tidigare var Paragon, och Moore Paragon, heter idag Södra infartens företagscenter och ligger på Baumansgatan.

Ordern var som sagt stor och viktig, men kunden ställde allt större krav på säkerhet. Därför försökte Lars Kindesjö i samarbete med Klippans pappersbruk skapa ett papper som hade en annan färg infärgad mitt i papperet, och på så sätt göra det svårare för bedragare att göra egna kopior. 

Det stannade dock vid ett förslag, och efter något år förlorade Paragon ordern och ett annat tryckeri tog över.

Paragon fanns sedan kvar i Västervik fram till 2001, då tryckeriet lades ner. Under sin storhetstid var Paragon, eller Moore Paragon som de kom att heta, en av Västerviks största arbetsgivare.

– Vi var 300 anställda, och var Sveriges tredje största tryckeri, berättade Arne Mattsson i en artikel 2012, som själv jobbade 28 år på tryckeriet.

undefined
Den 1 april 1967 skriver VT om den nya etablering som är på gång till stan, och herrarna på bild är fotoade framför den plats där tryckeriet Paragon skulle byggas.
undefined
Gert Eklund var mannen bakom Bingolotto. Här håller han upp en Bingolott, 1996.
undefined
Efter åtta år som programledare för Bingolotto slutade den tidigare VM-meriterade handbollsdomaren Leif "Loket" Olsson och ersattes av Lasse Kronér.
Uppesittarkvällen på TV4

Uppesittarkvällen på TV4 är även i år ett Bingolotto deluxe.

Gästar gör i år Theoz, Lasse Stefanz, Tina Nordström, Dad harmony, David Hellenius, med flera. 

Programmet leds av Lotta Engberg och Daniel Norberg, och börjar 19.30.

Rigmor Kinnboms 31 poddavsnitt om Västrums socken finns att hitta på www.vastrumhembygd.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!