Glädjens dag - tio år efter nedläggningen

För tio år sedan lades tryckeriet Moore Paragon ner i Västervik. På lördagen träffades över 70 forna arbetskamrater  - för att prata gamla minnen, äta en bit mat och om andan föll på: spela bowling.

Tidigare platschefen Stig Andersson välkomnas av Arne Mattsson.

Tidigare platschefen Stig Andersson välkomnas av Arne Mattsson.

Foto: Ellen Nielsen Kindstrand

Västervik2012-04-16 00:00

Det var kramkalas utanför simhallen på lördagseftermiddagen. Kostymerna och klänningarna skvallrade om att gästerna inte var inställda på att simma en längd i simhallen eller spela innebandy. Istället stundade några timmar av glada återseenden.

Hösten 2001 kom beskedet, som många fruktat, tryckeriet Moore Paragon på Karstorpsområdet i Västervik skulle läggas ner.

Företaget kom till Västervik 1968, och var då en sammanslagning av två rörelser från Stockholm och Helsingborg.

Under sin glans dagar var Moore Paragon en av Västerviks största arbetsgivare.

- Vi var 300 anställda, och var Sveriges tredje största tryckeri, berättar Arne Mattsson, som själv jobbade 28 år på tryckeriet.

I början av 90-talet kom nergången för det som var Moore Paragons stora produkt: blanketterna. Datatekniken gjorde att behovet minskade i allt större utsträckning.

Som en följd kom varslen i omgångar, och när nedläggningsbeskedet till slut kom var arbetsstyrkan mindre än 100 personer.

På lördagen märks dock inga sura miner:

- Det är bara roligt att träffas igen, säger Arne Mattsson.

Redan för fem år sedan hade man första återträff. Den gången dök 25-30 personer upp, och festen hölls vid P-G Larssons sommarstuga.

- Förr brukade vi träffas där och ha en fest till semestern, berättar han.

Inför tioårsminnet märkte man snart att arrangemanget skulle bli för stort för sommarstugan. Uppgifterna om återträffen spreds med mun-mot-mun-metoden, och över Facebook.

Snart närmade sig antalet anmälda 70. Det fick bli simhallen istället.

Simhallsrestaurangen är dagen till ära utsmyckad med alltifrån brevpapper tryckta på Paragon till blåställ med företagets logotyp. På en tv går ett bildspel med gamla bilder från tiden då det begav sig.

Kommentarerna från åskådarna är högljudda. De Paragonanställda liksom alla andra har hunnit förändras utseendemässigt en hel del på tio år.

För att så många som möjligt skulle kunna vara med har man sett till hålla arrangemanget på en så enkel nivå som möjligt. Bland gästerna finns både gamla chefer och folk som jobbade ute på golvet.

- Många är pensionärer nu. Då ska det inte vara för dyrt att vara med, säger Arne Mattsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om