Åren 2009–2010 genomförde svenska staten en kampanj för massvaccination mot svininfluensan men till följd av det drabbades flera hundra personer, främst barn och unga, av narkolepsi, skriver narkolepsiföreningens ordförande Johan F Lundberg på DN Debatt.
Bland dessa finns Elias Andersson i Västervik, som var nio år när han fick första sprutan i november 2009. Narkolepsi är en sjukdom som gör att hjärnan inte kan styra över vakenhet och sömn och innebär stort lidande. Vanliga symptom är kraftig sömnighet som gör att man har svårt att hålla sig vaken på dagarna, störd och orolig sömn med mardrömmar, nedstämdhet, viktuppgång och svårigheter med koncentration och minne.
Det finns inget sätt att helt bli av med narkolepsi, men man kan med hjälp av läkemedel höja vakenheten på dagarna. Vi har i flertalet artiklar berättat om familjens kamp för Elias hälsa, och svårigheten att hitta en medicinering som fungerar – som i sin tur gör en fungerande skolgång möjlig.
En kamp som pågår än idag, 13 år senare.
Nu ska Elias och 478 andra personer som drabbats av narkolepsi av vaccinet, samt 1 569 av deras anhöriga, lämna in ett skadeståndsanspråk riktat mot svenska staten till Justitiekanslern.
– Då staten redan i upphandlingsförfarandet av vaccinet friskrev vaccin-tillverkaren från allt ansvar för biverkningar, så är detta vår chans att få lite ekonomisk upprättelse, säger Elias pappa Johan Andersson.
Han beskriver vaccinationen som den största medicinska skandalen i modern tid, och anser att det skett "mycket ful-spel bakom kulisserna".
När vi träffade familjen 2012 hade Elias sjukdom godkänts som en läkemedelsskada. Föräldrarna Heléne och Johan upplevde det som en seger, samtidigt som det var problematiskt. Problematiken låg i att de kunde få 70 000 kronor mer i ersättning, utöver de 50 000 kronor de redan fått, om de lovade att inte driva fallet vidare. Men familjen vägrade.
– För att vi över huvudtaget skulle få någon framtida hjälp och ersättning från Läkemedelsförsäkringen (ägs av läkemedelsföretagen), så var vi tvungna att skriva på en överlåtelsehandling där vi ”fråntogs rätten för all framtid” att i domstol kräva ersättning från den som tillverkat importerat eller på annat sätt befattat sig med vaccinet, säger Johan i dag.
Skadeståndsanspråket baseras på att svenska staten har brutit mot artikel 8 i Europakonventionen där det står att staterna har en förpliktelse att vidta åtgärder för att skydda den enskildas privat- och familjeliv.
Dessutom krävs nu en lag som inför framtida pandemier tydliggör statens skyldigheter vid en massvaccinering.
Exakt hur många som drabbades av narkolepsi efter massvaccineringen är omtvistat, uppgifterna varierar mellan 150 och upp emot 500. Statliga Läkemedelsverket menar att man bland annat bör balansera siffran efter den normalförekomst av narkolepsi, som alltid existerar i landet oavsett om man vaccinerats med Pandemrix eller inte. Därför landar de på den lägre siffran, 150–200 fall.
Samtidigt hade hela 441 personer fram till 2021 fått ersättning från den så kallade Läkemedelsförsäkringen, ett privat bolag dit drabbade kan vända sig för att söka ersättning vid biverkningar av läkemedel.