Peter Helge, operativ chef för räddningstjänstens station i Västervik, menar att det finns en tydlig trend vad det gäller trafikolyckor i kommunen:
– Vi kan se att det sker fler olyckor längs med E22 i norrgående riktning, från Västervik och uppåt, än tvärtom.
Vad detta beror vet han inte. I en längre intervju med Helge som gjordes förra hösten berättar han att trafikolyckssituationer i Västerviks kommun minskat under hans över 30 år vid räddningstjänsten. Han och kollegorna får åka på färre allvarliga larm i dag än tidigare.
När vi frågar Helge om statistik gällande hur många som omkommit i trafiken medger han att de siffrorna är svåra för räddningstjänsten att svara på. När de befinner sig på allvarliga olyckor arbetar de med återupplivningsförsök om det behövs, och oftast förklaras en person som avliden först senare på sjukhus. Det är Transportstyrelsen som sammanställer statistik över trafikolyckor från olika blåljusverksamheter. Enligt statistiken har det skett 38* trafikolyckor med dödligt utfall sedan 2004, varav 22 de senaste tio åren.
Helge säger att vägarna successivt förbättrats i kommunen. Mitt- och vägräcken minskar risken för frontalkrockar eller att fordon kör av vägen. Något som kan förbättras är viltstängsel, särskilt i norra kommundelen. Att uppföra sådant längs landets stora vägar ligger på Trafikverket, och räddningstjänsten för dialog med dem om en utbyggnad.
Förändring längs farliga vägar kan ske. Helge lyfter den sänkta hastigheten på E22 vid Mommehål som en viktig satsning. Hastigheten sänktes i och med en trafikolycka med dödligt utfall 2019. Om denna och andra olyckor kan du läsa nedan.
Nio olyckor från de senaste tio åren
En man i 70-årsåldern omkommer i en trafikolycka efter det att han har blivit påkörd av en bil när han av oklar anledning befann sig ute till fots på E22:an. Olyckan skedde i höjd med gamla Tjust motell och polisen hade inga misstankar om brott. Efter olyckan följde debatt om hastighetssänkning längs med sträckan, på initiativ från en Gamlebybo, från 100 till 70 kilometer i timmen för att förhindra framtida olyckor. Vägen har fortfarande en begränsning på 100 kilometer i timmen.
Vid 04-tiden på fredagsmorgonen den 26 maj omkom en 25-årig man i en trafikolycka vid Glabo, norr om Blankaholm. Mannen körde av vägen och in i en bergvägg varpå bilen fattade eld.
En man i 45-årsåldern färdas på motorcykel i norrgående riktning längs E22. Av okänd anledning kör han i vägräcket i höjd med Blankaholm.
På onsdagsförmiddagen larmades räddningstjänst till järnvägsövergången vid Finntorp, nära länsgränsen mot Östergötland. En personbil ska ha blivit påkört av ett tåg. I bilen befann sig en man som senare avled efter sviterna från de skador som uppkommit. Olyckan var inte den första på platsen utan redan 2015 inträffade en olycka mellan en traktor och tåg, där ingen person skadades. Boende i närheten efterlyste en förändring vid överfarten, 2021 togs överfarten bort.
12 juni 2019
Uppe vid ett av övergångsställena vid Ljungheden kolliderar en personbil med en man som färdades på cykel över vägen. Mannen, som var i 20-årsåldern, avled senare i sviterna av olyckan.
På eftermiddagen måndagen den 23 september var en cyklande man i 80-årsåldern på väg att korsa E22 i höjd med Mommehål. Mannen blev vid överfarten påkörd av en personbil och avled på platsen. Efter olyckan sänktes hastigheten vid Mommehål från 100 kilometer i timmen till 70, sommaren därpå.
Strax före klockan elva tisdagen den 29 juni omkommer en kvinna i en singelolycka i centrala Västervik. Bilen som kvinnan färdades i körde ner för Skeppsbrokajen och ner i vattnet, något många blev vittnen till och flertalet personer försökte rädda kvinnans liv.
En elvaårig pojke avled efter en trafikolycka där han blev påkörd av en personbil på väg 213 vid Älgenäs, mellan Lofta och Loftahammar.
Vid 02:30 natten mot torsdag färdades en personbil längs E22:an och voltade ut på en åker, i höjd med Öndal. Föraren, en 37-årig man, avlider samma morgon.
* Transportstyrelsen reserverar sig för att alla dödsolyckor som inträffat under tidsperioden inte behöver finnas i deras register då blåljusverksamheter som rapporterar in till dem inte alltid känner till alla olyckor som faktiskt skett.