KLT och Hjalmarsson fortsatt oeniga om Tjustbanan

KLT kunde ha dragit ner något på tågtrafiken på Stångådalsbanan utan att riskera statsbidragen. Det framgår av avtalet mellan regionen och Trafikverket.

Ett stort antal avgångar på Tjustbanan kommer att ersättas med buss.

Ett stort antal avgångar på Tjustbanan kommer att ersättas med buss.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2023-05-07 18:00

Varför var det Tjustbanan som fick ta hela smällen när ett antal tågturer behövde ersättas med buss, undrade Västerviks kommunalråd Harald Hjalmarsson (M) i VT för någon vecka sedan.

Då gav regionens trafikdirektör Christer Holmgren två skäl:

• Stångådalsbanan får till skillnad från Tjustbanan statsbidrag. Man kan inte utan vidare dra ner på tågtrafiken utan att riskera bidragen.

• Robustheten i trafiken på Tjustbanan är dålig. 

Efter att ha läst svaren från KLT reagerade Harald Hjalmarsson framförallt på den första punkten om statsbidragen.

– Kravet för att få statsbidrag handlar om att minst två dubbelturer per dag på Stångådalsbanan ska göras med tåg.

Totalt går det sju dubbelturer per dag på Stångdalsbanan. Det finns med andra ord utrymme för att ersätta en dubbeltur utan att statsbidragen ska vara i fara.

undefined
Trafikdirektör Christer Holmgren, KLT.

Christer Holmgren bekräftar att avtalet med Trafikverket säger att två dubbelturer om dagen på Stångådalsbanan ska gå med tåg. Men skriver till oss att det fanns fler skäl till att Stångådalsbanan fick behålla tågtrafiken helt och hållet. Han hänvisar till att 78 procent av resenärerna finns på Stångådalsbanan mot 22 procent på Tjustbanan. Han upprepar problemen med robusthet på Tjustbanan.

Han säger också att problemen blir större för Stångådalsbanans resenärer när ett tåg ersätts med buss. Det blir svårare att komma fram i tid till anslutningståg jämfört med Tjustbanan.

Många av de inställda turerna beror på fordonsbrist. Inte sällan när några av tågen hamnar på långvariga reparationer. Skadorna inträffar på båda banorna. Då kan man se det som att åtminstone en del av problemen på Tjustbanan uppstår när Stångådalsbanan prioriteras vid fordonsbrist. 

Om man räknar bort de tillfällena finns det andra faktorer som gör att robustheten är sämre på Tjustbanan än Stångådalsbanan?

– Båda banorna har eftersatt underhåll men det är värre på Tjustbanan. Översvämningar har lett till längre avbrott på Tjustbanan, båda banorna är drabbade av träd som faller ner på spåren, solkurvor men det är ett större problem att få personella resurser till Tjustbanan och det är färre resande.

Han skriver att tidtabellen där ett antal tåg ersatts med bussar på Tjustbanan, har kommit till efter önskemål från resenärer om att det behövs en tidtabell med större robusthet. 

– Det är väldigt många av dessa resenärer som hört av sig och bett om just denna åtgärd. Såväl pendlare som sällanresenärer.

Han säger att nu måste inriktningen vara att Trafikverket investerar i banan innan de nya tågen är på plats 2027:

– Då vill vi att det har skett en upprustning så vi inte kör sönder de nya tågen med en gång.

undefined
Kommunstyrelsens ordförande Harald Hjalmarsson (M).

Harald Hjalmarsson är inte nöjd med de svar som Holmgren ger. Han befarar att den nya tidtabellen där fler tåg ersatts med buss kommer att leda till lägre resande på Tjustbanan och det i sin tur blir ett argument för Trafikverket att låta bli att rusta upp banan. Han tycker att åtgärden är helt fel i ett läge där Kalmar län försöker argumentera för att länsbanorna ska få en bra framtida anslutning i Linköping.

Kan inte dagens situation med stor risk för inställda turer eller försenade ersättningsbussar vara avskräckande för pendlare?

– Jo, men inriktningen då måste vara att få till stånd en stabilare tågtrafik. Jag befarar att det finns en agenda mot Tjustbanan, svarar Harald Hjalmarsson.

Detta har hänt

Den 5 april berättade regionen att man behövde spara i kollektivtrafiken.

För Tjustbanan innebar det att hälften av tågturerna kommer att ersättas med buss efter sommaren. Förändringen kommer att innebära en besparing på 15 miljoner kronor om året uppgav regionen.

Förändringen har väckt kritik. Inte bara från politiker. I insändare i VT har pendlare skrivit att det är svårare att kunna jobba under pendlingen om man reser med buss, jämfört med tåg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!