Det var för två veckor sedan som regionen gick ut med nyheten att antalet tågavgångar mellan Västervik och Linköping kommer att mer än halveras, från dagens 16 till 6 avgångar per vardag. Istället sätter man in buss på sträckan.
Efter att ha sett förslaget till tidtabell för hösten är Harald Hjalmarsson (M) besviken.
– Vi förstår att regionen behöver spara men vi hade två önskemål. Inget av dem blev uppfyllda.
• Det ena var att besparingarna inte enbart skulle drabba Tjustbanan. Om något tåg ersattes med buss på Stångådalsbanan skulle andelen tågavgångar kunna höjas på Tjustbanan.
• Det andra var att man skulle prioritera de avgångar som är populära bland långpendlare när man valde vilka avgångar på Tjustbanan som skulle gå med tåg.
– På tågen kan pendlarna använda tiden till att arbeta, säger Hjalmarsson.
När han sett förslaget till tidtabell så är dagens första tre avgångar från Västervik med buss. Han nämner särskilt om man vill vara i Linköping till klockan 08 på morgonen. Då finns en bussavgång vid 05:30. Då är man framme i Linköping vid 07:40. Restiden blir två timmar och tio minuter inklusive ett tio minuter långt byte i Åtvidaberg. Att jämföra med en timme och 40 minuter restid med tåg.
– Jag tror inte att många pendlare kommer att finna sig i det, säger Hjalmarsson, som tror alternativet kan bli bilen.
I rättvisans namn ska sägas att de flesta bussturerna ligger på restider jämförbara med tågresorna. Vi gör en mer noggrann genomgång av tågtidtabellen i en separat artikel.
Hjalmarsson befarar att regionens besparingar försämrar Tjustbanans framtidsutsikter. Om långpendlarna går över till andra trafikslag så kan järnvägssträckan hamna i en ond cirkel. Om pendlarna blir färre blir det i sin tur ett argument för Trafikverket att inte göra investeringar i banan.
Christer Holmgren, direktör för länstrafiken, svarar VT att skälet till att enbart turer på Tjustbanan ersatts med buss har med statsbidrag att göra.
– Vi har stadsbidrag för Stångådalsbanan på 18 miljoner kronor som förutsätter en viss trafik. Vi har inga sådana bidrag för Tjustbanan. Utöver det så är robustheten sämre på denna bana och mycket inställda turer som skapar en stor osäkerhet för våra resenärer.
Han förvarnar om att det kan komma förslag på fler besparingar, men att dessa i största grad ska beröra södra Kalmar län.