Inför Uppdrag Granskning: Detta vet vi om flygplatsen

Kommunstyrelsens politiker informerades under måndagen om att flygplatsen kan komma att kosta mer än tre gånger så mycket som planerat. På onsdag sänder SVT:s Uppdrag Granskning en uppföljning av sin flygplatsgranskning. Här följer en sammanfattning av vad VT kunde visa när vi undersökte flygplatsinvesteringarna tidigare i år.

På onsdag sänder SVT:s Uppdrag Granskning ett nytt avsnitt om Västerviks flygplats.

På onsdag sänder SVT:s Uppdrag Granskning ett nytt avsnitt om Västerviks flygplats.

Foto: Martina Gradian

Västervik2022-11-08 06:00

2014 och 2016 beslutade politikerna i fullmäktige att förlänga landningsbanan med 399 meter, så att "taxiflyg, ambulansflyg och småcharter" kan starta och landa. Hade banan förlängts med 400 meter hade flygplatsen klassats som miljöfarlig verksamhet och behövt prövas för ett miljötillstånd.

Kostnaden väntades bli 6 miljoner. Det blev 10 miljoner.

Förlängningen får idag inte användas.

Trots förlängningen är landningsbanan 300 meter för kort för att kunna användas av regionernas ambulansflygförbund, Svenskt Ambulansflyg.

VT kunde också visa att de möjliga planerade ambulansflygningarna, alltså att flytta patienter mellan långväga regioner, rör sex patienter per år. För akuta flygtransporter har banan kunnat användas redan före förlängningen.

Region Kalmar Län bekräftade senare att de inte har behov av en flygplats i Västervik, och att de inte vill bidra med investeringskostnader. Västervik ligger ju nära Linköping, som har en flygplats som kan användas. 

2020 fällde en medlem i Västervik flygklubb träd runt flygplatsen på eget bevåg.  Han menade att kommunen "skitit i regelverket", regelverket som säger att kommunen behöver ha kontroll över marken runt en flygplats. 

2010 gjorde kommunen nämligen sig av med mark de behöver kunna kontrollera – trots avrådan från tidigare flygplatschef

En flygplatsägare behöver kunna kontrollera marken runt en flygplats just för att exempelvis kunna fälla träd, så att träd nära flygplatsen inte orsakar fara för piloterna.

Bland annat denna mark behöver kommunen nu få kontroll över. Kommunen hoppas att via Lantmäteriet kunna tvångsinlösa eller få servitut på marken. Att kommunen har rådighet över marken är ett krav från Transportstyrelsen för att få använda förlängningen.

I mars 2022 överklagades ett av kommunstyrelsens informationsärenden, som innehöll ett stycke om att tjänstemännen skulle gå vidare med lantmäteriåtgärder. Det tyckte inte markägare runt flygplatsen var formellt rätt, men förvaltningsrätten bedömer att kommunen inte gjort fel. Med avstamp i förvaltningsrättens dom skedde under måndagen ett nytt informationsärende, där det framkom att uppemot 12 miljoner till kan behöva investeras i flygplatsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!