– Marken runt Mommehål borde aldrig ha sålts. Det säger Ralph Löfberg, som är flygplatschef i Västervik.
Marken där Cassel avverkade träd byttes nämligen bort 2010.
– Det är som att anställa en skolbusschaufför som saknar körkort, säger Cassel.
De berättar hur flygklubben i vanlig ordning rustade upp flygplatsen sommaren 2020. De klippte gräs och bytte ut lamporna i inflygningsljusen till energisnålare LED-lampor.
De hade sett att inflygningsljusen i norr skymdes av träd. Ljusen tänds när en pilot vill flyga in, och syns de inte kan piloten missuppfatta var den ska landa, särskilt i mörker, förklarar de.
– Om jag begriper att det är livsfarligt men inte gör något åt det, och det sen inträffar en olycka, då är jag ju medansvarig till den olyckan. Det fanns ingen anledning att anta att kommunen inte äger marken, säger Gustav Cassel.
Västerviks kommun äger flygplatsen, och marken där landningsbanan ligger. Marken bredvid är privatägd. Löfberg säger att de fick tillstånd att röja sly på kommunens mark, och att de samtidigt påtalade problemen med träden i norr.
När de inte fick respons tog Cassel saken i egna händer och fällde träden, både på kommunal och privatägd mark. Han stoppades av upprörda markägare.
Innan du tog ner träden, kontrollerade du vem som ägde marken?
– Inte tillräckligt noga. Den som äger en flygplats måste ha rådighet över marken runt flygplatsen. Alla andra flygplatser i Sverige har det. Jag utgick från att Västervik följde regelverket.
Han vet förvisso att kommunens mark gränsar till den privata, men anser att gränserna är otydligt markerade i terrängen.
– Nu i efter hand inser jag att jag borde kontrollerat det jävligt noga.
Polisanmälan om skadegörelse lades ned, så även anmälan om fornminnesbrott. Något skadeståndskrav kom aldrig 2020. Men nyligen fick Cassel en faktura från markägarna, på 504 000 kronor exklusive moms, för träden han tog ned.
– Först fick jag en lätt chock säger han.
Sedan skrev han ett brev till Västerviks kommun. Han skriver att kommunens beslut att göra sig av med marken har gjort att de inte kunnat utföra det underhåll som regelverket kräver. Det har inneburit livsfara, och därför är det kommunens moraliska skyldighet att hjälpa honom med skadeståndskravet. Han vill att kommunen friskriver honom från ansvar.
– Det här måste kommunen lösa i samband med att de tar över marken. Jag vet inte hur, men jag förväntar mig att de tar ansvar, säger Cassel.
Marken där Cassel tog ner träden byttes bort så sent som 2010.
–En flygplats innebär vissa skyldigheter, som innebär inskränkningar i marken runt om. Skiter kommunen i att tala om det när de säljer marken förstår jag att markägarna blir förbannade, säger Löfberg.
Vem anser ni bär ansvaret – tjänstemännen eller politikerna?
– Den som är chef över en verksamhet är skyldig att hålla sig informerad om vad regelverket innebär, säger Cassel.
– Jag kan förstå om det inte finns detaljkunskap hos tjänstemännen, men någon måste vara ansvarig. Och politikerna ska tala om vad som ska göras, säger Löfberg, och fortsätter:
– Vi vill titta framåt, och fokusera på de möjligheter som finns med en flygplats. Det finns mycket vi hellre skulle vilja lägga energi på. Men just nu är det sandlåda i politiken.
De saknar också en drifthandbok – som ska upprättas av ägaren. Det är ett dokument som talar om vad som ska göras, och när, på flygplatsen.
– Med en sådan skulle inte underhållet förfallit under så här lång tid, säger Löfberg.
Är det inte flygplatschefens ansvar att se till att man äger marken där man tar ner träd?
– Jag ansvarar för driften, för att se till att reglerna följs och att träden inte blir för höga, säger Löfberg.
– Att se till att regelverket kan uppfyllas är upp till tjänstemännen, eftersom kommunen äger flygplatsen, förtydligar Cassel.
Det är skarp kritik ni riktar mot kommunen?
– Ja... Men skiter du i ett regelverk under en lång tid förtjänar du kritik, säger Cassel.
Träden fälldes norr om landningsbanan. Förlängningen gjordes 399 meter åt söder.
Men vad händer om kommunen inte får rådighet över marken i norr?
– Då får vi inte använda 300 meter i norr. Då får vi 100 meter till priset av 400, säger Löfberg.