Kommunen bytte bort marken de nu kan tvångsinlösa

Bland marken som kan komma att tvångsinlösas finns ytor som kommunen själva gjort sig av med – trots avrådan från den dåvarande flygplatschefen.

"Det är en flygverksamhet som pågår och vissa förhållanden som gäller för den verksamheten, men det tänker man inte på", säger Västerviks förre flygplatschef Björn Blomstrand.

"Det är en flygverksamhet som pågår och vissa förhållanden som gäller för den verksamheten, men det tänker man inte på", säger Västerviks förre flygplatschef Björn Blomstrand.

Foto: Martina Gradian

Västervik2022-05-16 21:00

Så sent som 2010 bytte kommunen bort den mark där träden fälldes utan tillstånd 2020. Mark som, enligt Transportstyrelsens regelverk, behöver kunna kontrolleras av flygplatsägaren. 

– Jag var ju bara flygplatschef, och de lyssnade inte alltid på mig. Jag blev minst sagt förvånad när jag såg resultatet, säger Björn Blomstrand, som idag är pensionär. Han var flygplatschef från 1999 till 2015.

I samband med markbytet gjorde Blomstrand ett utlåtande till tjänstemännen. Om det nådde den politiska ledningen vet han inte. 

– Jag gjorde en skiss till dåvarande tjänstemannen och förklarade hur det behövde se ut.

Tjänstemannen har idag slutat. 

När kommunstyrelsen klubbat igenom markbytet var området som blev kvar i kommunal ägo formad som en pilspets, alltså bred vid landningsbanan och avsmalnande mot sjön Hjorten. 

Tvärtemot Blomstrands skiss.

undefined
Bland marken som kan komma att tvångsinlösa finns ytor som kommunen själva gjort sig av med – trots avrådan från den dåvarande flygplatschefen.

– Man borde satt stopp för det där. Jag förstår inte varför det blev så tokigt avstyckat. Jag talade om hur det måste se ut. Man måste tänka på ett speciellt sätt när det gäller hinderfrihet. Men man tänker nog inte att det är en flygverksamhet, utan bara att det är fråga om marken. 

Vi spårar markbytet till den misslyckade Holiday Club-satsningen.

2006 planerade hotellkedjan att öppna en stor anläggning med äventyrsbad, multihall och golfbana i Gertrudsvik. Tre år senare avblåstes affären. Då hade kommunen lagt åtminstone 6,6 miljoner på bland annat vägar, vatten och konsulter. Man hade också upprättat en ny detaljplan och tecknat avtal för att byta bort mark.

Trots att Holiday Club-satsningen gick i stöpet behövde golfbanan i Gertrudsvik fortfarande kunna säljas, och modellflygklubben som huserade där behövde få en ersättningsplats.

Den enda lösningen var ett byte. En markägare gav bort en bit av sin mark för att få en bit kommunal mark norr om flygplatsen.

Klappat och klart. Eller? 

– Nu måste man ju köpa tillbaka alltihopa. Och det har blivit tråkiga skriverier, som gör mig ledsen. Det är helt onödigt. Man behöver ha en god kontakt med grannarna om man ska driva en flygplats, säger Blomstrand. 

Det låter som att du önskar att kommunledningen tagit större hänsyn till din kunskap i sakfrågan?

– Ja, så kan man säga. Utvecklingen och verksamheten på flygplatsen går åt rätt håll, och det är en viktig resurs särskilt när man lagt ner andra flygplatser. 

undefined
På bild syns tomtgränserna runt flygplatsen i gult. Det rödstreckade området är marken kommunen vill få rådighet över. Det kan ske på olika sätt, exempelvis via köp, servitut eller tvångsinlösen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!