I Västerviks kommun är det bolaget Västervik Miljö & Energi som efter förändringen ska ta hand om stationerna. I dag sköts de av FTI, Förpacknings- och tidningsinsamlingen.
– Vår plan är att drifta det på samma sätt som FTI har gjort, och att servicen inte ska bli sämre, säger Åsa Ekström, produktionschef på Västervik Miljö & Energi.
Precis som nu, ska man som privatperson kunna rapportera via en hemsida eller telefon, om en station behöver städas.
När fastighetsnära insamling är helt infört, avvecklas stationerna i sin nuvarande form.
En skillnad mot i dag blir att Västervik Miljö & Energi bedömer att de kan ha en bättre uppsikt och tillsyn över stationerna, med hjälp av egen personal som åker förbi.
– Vi har bättre möjligheter att hålla koll, säger Benny Edvardsson, avfallshandläggare på bolaget.
Han tycker att kommuninvånarna överlag är duktiga på att sortera, men det är ett problem att det finns folk som sätter sopsäckar med allt möjligt skräp utanför containrarna.
– Vi måste öka medvetenheten om att det är förpackningar, för en del ser det som en extra sopstation, säger Åsa.
Ett vanligt fel som folk gör är att de slänger annat än förpackningar i containrarna. Bland plasten hamnar inte sällan leksaker av plast och i containern för metall kan det ligga husgeråd, som stekpannor. Sådant ska kastas på en återvinningscentral i stället, till exempel Målserum.
När det gäller plast är det samtidigt mycket av de korrekt sorterade förpackningarna som inte kan återvinnas och bli nya produkter, eftersom de är för mörka.
Som konsument kan man välja ljusa eller ofärgade förpackningar. De fungerar bättre i återvinningen än sådana som är svarta eller av någon annan mörk färg.
En typ av material som det ibland råder osäkerhet om hur det ska sorteras, är frigolit. Det räknas som plast.
Medan vi står och pratar vid en av Västerviks återvinningsstationer, kommer Anita Svensson från Skvagerfall, nära Almvik.
Hur tycker du att det fungerar här?
– Jag tycker att det fungerar bra, men en del människor behöver skärpa sig, säger hon, med en blick på sopsäckarna som står utanför en av containrarna.
Hon konstaterar att det finns möjlighet att slänga sådant på anläggningen i Målserum i stället.
– Det är ju så enkelt i dag, när man bara behöver ha körkort.
Hon tycker att personalen som jobbar där är hjälpsam. De visar var man ska lägga de olika sakerna, om man inte vet själv.