Så tas Västerviksbornas insamlade plast omhand

Över en miljon ton plast eldas upp i Sverige per år. Endast tio procent blir till nya produkter. I fler än hälften av kommunerna återvinns nämligen inte plasten som lämnas in till återvinningscentralerna. I Västerviks kommun ligger man dock i framkant.

Den förpackningsplast som VME samlar in via fastighetsnära insamling av förpackningar skickas till Svensk plaståtervinning i Motala.

Den förpackningsplast som VME samlar in via fastighetsnära insamling av förpackningar skickas till Svensk plaståtervinning i Motala.

Foto: Terje Bendiksby

Västervik2023-01-19 06:00

Det menar Västervik Miljö & Energis marknadschef Annelie Johansson:

– All förpackningsplast som Västervik miljö och energi, VME, samlar in via fastighetsnära insamling av förpackningar skickas till Svensk plaståtervinning i Motala. Det är en stor och modern anläggning för plaståtervinning där plasten får nytt liv om och om igen, säger hon.

Men det finns många olika typer av plast och hårdplast som exempelvis pulkor, plastleksaker, plaststolar och så vidare skickas till Stena Recycling i Länna där den återvinns till plastgranulat. Den plast som är kontaminerad eller av annan anledning inte kan återvinnas skickas till förbränning och energiutvinning. 

Enligt Naturvårdsverkets senaste beräkningar rör det sig om 1,1 miljoner ton plast i Sverige som eldas upp varje år.

Hur kommer det sig att det ser ut så här, det vill säga att det är så mycket plast som inte återvinns till nya produkter? 

Vi ställer frågan till Benny Edvardsson, avfallshandläggare på VME.

– Den största mängden plast som går förlorad beror på att den aldrig kommer in i återvinningssystemet eftersom den blivit slängd i restavfall eller brännbart på återvinningscentralen.

undefined
"Plastanvändningen i samhället ökar hela tiden, så det är av stor vikt att vi kan återutnyttja den plast som finns i konsumtionskedjan för att använda så lite som möjligt av nya råvaror", säger Benny Edvardsson som är avfallshandläggare på VME.

Som konsument bör man också tänka på att välja produkter som är återvinningsbara, påpekar han.

– En genomskinlig ketchupflaska är till exempel mycket lättare att återvinna än en kraftigt rödfärgad sådan. Detsamma gäller för en vit plastförpackning deodorant jämfört med en svart.

Är det framför allt mjukplast som kan återvinnas och bli till ny plast i dagsläget?

– Nej, all förpackningsplast skickas till Svensk plaståtervinning i Motala och övrig hårdplast till Stena Recyclings plaståtervinningsanläggning i Länna.

Hur mycket av kommuninvånarnas insamlade plast blir till ny plast?

– Cirka 20 procent. Orsaken är att många produkter är dåligt anpassade för återvinning, på grund av färgämnen och blandade plastmaterial, det vill säga att förpackningarna är sammansatta av flera olika material. 

Benny Edvardsson poängterar att svensk plaståtervinning ständigt utvecklas och att målsättningen är att all plast ska kunna återvinnas.

– Plastanvändningen ökar hela tiden, så det är av stor vikt att vi kan återutnyttja den plast som finns i konsumtionskedjan för att använda så lite som möjligt av nya råvaror.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!