Bakgrunden är ett regeringsbeslut från förra sommaren. Tanken är att det ska bli enklare att sortera sina förpackningar och att mer avfall ska kunna återvinnas.
– Det kommer att byggas ut successivt under 2024–2026, säger Åsa Ekström, produktionschef på Västervik Miljö & Energi.
Hon säger också att det är regeringen som har bestämt att alla ska källsortera hemma. Även matavfall. Men den som har varmkompost och vill fortsätta lägga sitt matavfall där, kommer att få göra det även i framtiden.
Stora förpackningar av papper, kartong och plast kommer man även i fortsättningen att kunna lämna på ett separat ställe. Frigolit, som kan vara ganska skrymmande, ska till exempel sorteras som plastförpackning.
På Avfall Sveriges hemsida finns information om vad som gäller vid förändringen. Som fastighetsägare kan man inte säga nej till FNI, står det där.
Men Benny Edvardsson, avfallshandläggare på Västervik Miljö & Energi, tipsar om att man kan samverka med sina grannar om kärlen, om man har svårt att få plats med dem på tomten.
Kanske finns det en vändplan eller annan allmän mark, där man kan ställa tunnorna. Benny säger att de boende ofta har bra idéer själva.
– Jag frågar ofta vad de har för förslag, hur tänker ni själva? Ofta finns det ytor man kan använda.
Detta gäller inte minst i områden med fritidshus, som också ska sortera.
Villaägare som i dag åker iväg själva med sina förpackningar till en återvinningsstation, har en 190-literstunna hemmavid för sitt restavfall. Den ska bytas ut mot en på 240 liter med två lika stora fack för restavfall respektive matavfall.
– Eftersom en väl utförd sortering minskar restavfallet, klarar man sig på det, säger Benny Edvardsson.
Men stora familjer eller familjer med blöjbarn kan få ett större kärl, så länge det behövs.
Restavfallet ska tömmas som i dag, varannan vecka, och förpackningar övriga veckor.
Även flerfamiljshus får sortering hemma. I dag ser det ganska olika ut. En del hus har haft källsortering länge, medan andra hyresgäster bara har kunnat sortera vissa saker hemma och själva fått åka iväg med resten till en återvinningsstation.
De så kallade molokerna, där man kan slänga restavfall, blir kvar, men det ska också finnas möjlighet att slänga förpackningar där man bor.
Återvinningsstationerna kommer att avvecklas i sin nuvarande form, med containrar för alla typer av förpackningar.