– Det är hård konkurrens om entreprenörerna, säger Torbjörn Svahn vd för Västervik Miljö & Energi.
En tredelad upphandling har påbörjats. En anbudsöppning skedde i början av oktober.
Något mer vill han inte säga om upphandlingen.
Så sent som i somras avböjde projektchef Ruben Öberg att kommentera några kalkyler för ombyggnationen.
Nu har politikerna i kommunstyrelsen fått en framställan från VME om investeringsbehovet. Kostnaden blir 980 miljoner kronor, och då har man tagit höjd för en viss procents felmarginal.
Hur ska det finansieras?
– Det kommer finansieras via VA-taxan. Det är VA-kollektivet som betalar för vattentjänsterna, det inkluderar både förvaltning, drift och investeringar, säger Öberg.
Som vi berättade häromdagen höjs VA-taxan med 19 procent 2024. Enligt branschorganisationen Svenskt vatten skulle VA-taxorna i genomsnitt behöva fördubblas till 2040, bara för att täcka investeringskostnaderna.
Väntar en dubblering i Västervik?
– Det kommer bli en fördubbling av VA-taxan.
– Vi granskar nu våra framtida stora investeringar och vad de kommer innebära för VA-taxan, så vi har inga färdiga siffror. Men generellt kan vi se att vi kommer behöva fördubbla taxan inom en tioårsperiod. Under ett antal år framåt får man räkna med att den årliga höjningen blir tio procent eller mer.
Öberg poängterar att det är viktigt att skilja på skattekollektivet och VA-kollektivet. VA-taxan betalas av de som är anslutna till kommunalt vatten och avlopp. I Västervik är 87 procent av invånarna anslutna.
– En hög siffra med tanke på vilken geografiskt stor kommun vi är, och hur mycket landsbygd vi har.
Miljardinvesteringen beräknas hålla i många år. Den ekonomiska avskrivningstiden är minst 30 år, så bokföringsmässigt fördelas summan ut över tid.
Reningsverken började byggas ut under 1960- och 1970-talen med statliga bidrag. Idag är det en annan finansieringsmodell.
Finns det statliga bidrag att söka?
– Om vi skulle få krav på oss att rena läkemedelsrester så skulle vi kunna söka bidrag för en del av den kostnaden, säger Öberg.
Reningsverket kommer kunna klara av att rena vattnet från 40 000 personers genomsnittliga utsläpp per dag. Idag klarar verket 24 000.
– 40 000 är en rimlig nivå, men projektet tar också höjd för att vi ska kunna bygga ut det till 50 000. Det här är en investering för Västerviks framtid, och för Västerviks tillväxt, säger Öberg.