Västervik miljö och energi (VME) har föreslagit en höjning av VA-taxan, som godkändes på tisdagen av kommunstyrelsen. Härnäst ska förslaget upp för beslut i fullmäktige.
Brukningsavgifterna för den som är ansluten till det kommunala VA-nätet höjs med 19 procent efter årsskiftet.
En vanlig villa i ett bostadsområde som är ansluten till det kommunala VA-nätet i Västerviks kommun har flera avgifter på fakturan från VME, som kommer att bli dyrare efter årsskiftet.
- Grundavgift: 2023 är årsavgiften 1 363 kronor. 2024 blir priset 1 622 kronor.
- Kapacitetsavgift för småhus: 2023 är årsavgiften 2 578 kronor. Nästa år blir avgiften 3 068 kronor.
- Dagvattenavgift för småhus: 2023 är årsavgiften 1 161 kronor. Nästa år blir avgiften 1 382 kronor.
- Även kubikmeteravgiften höjs. Idag betalar den som använder kommunalt vatten 27,80 kronor per kubikmeter. Nästa år blir priset per kubikmeter vatten 33,08 kronor.
– Det är bara att konstatera att vatten är ett livsmedel som vi kommer att behöva betala mer för, säger kommunalråd Harald Hjalmarsson (M).
De fasta kostnaderna – grundavgift, kapacitetsavgift och dagvattenavgiften – höjs från totalt 5 102 kronor, till 6 072 kronor.
Enligt Vattenfall förbrukar en familj på två vuxna och två barn mellan 150 och 200 kubikmeter vatten per år. Med 2023 års taxa betalar en familj i Västerviks kommun 4 170 kronor i kubikmeteravgift för 150 kubikmeter vatten. Nästa år blir avgiften 4 962 kronor.
Den totala summan i exemplet stiger alltså från 9 272 kronor till 11 034 kronor.
VA-tjänsterna ska finansieras genom avgifter från de som använder dem. Därför kan VA-verksamheten varken göra överskott eller underskott. Och i dagsläget har det mesta blivit dyrare, så även för VME.
Bland förklaringarna till varför taxan behöver höjas nämns att det finns stora behov av underhållsåtgärder, liksom nya lagkrav på klimatanpassning, samtidigt som ambitionen är att ledningsnätet ska förnyas i snabbare takt. Att prioritera bort investeringar är inget alternativ eftersom det kan leda till rättsliga konsekvenser.
Främst är det dock omvärldsfaktorer som nu gjort att taxan behöver höjas. Inflationen innebär dyrare priser på el, råvaror, material och drivmedel. Även ett ökat pris på entreprenadtjänster ligger till grund för höjningen.
Hälften av prisökningen förklaras av att VA-verksamheten har stora anläggningstillgångar med tillhörande lån. Kort sagt: När man bygger lånar man pengar, och när räntan höjs blir lånen dyrare.