Mandarinanden i Västervik har fått en fru

Sedan hösten 2020 har en hane av mandarinand hållit till Västervik. I flera år har han varit singel. Det är han inte längre.

Mandarinandshanen och gräsandshonan har varit tillsammans i flera veckor nu.

Mandarinandshanen och gräsandshonan har varit tillsammans i flera veckor nu.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Västervik2024-04-10 05:00

Nyheten i korthet

  • En mandarinandshane i Västervik har hittat en partner efter att ha varit singel i flera år. Anden, som har varit ett populärt fotomotiv, har nu flörtat in sig hos en gräsandshona.
  • Paret har setts tillsammans vid flera tillfällen i Amerikaområdet i Västervik. I början av april observerades de para sig vid en favoritbrygga.
  • Trots detta kommer de troligtvis inte få några ungar, enligt Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet. Detta på grund av att mandarinand och gräsand har olika antal kromosomer, vilket gör att det inte bildas några fungerande foster.

Den vackra mandarinanden, som faktiskt liknar en fantasifull bakelse, har fått mycket uppmärksamhet och varit ett omtyckt fotomotiv hos Västerviksborna.

Ända sedan han dök upp här har han sökt sig till gräsänderna. Ofta har han setts på olika ställen i Gamlebyviken, men också ute vid Lilla och Stora Strömmen och periodvis i Stadsparken.

Som alla andhanar, byter han fjädrar på sommaren och får då en dräkt som liknar honans. Det har fått en del att tro att det har kommit en mandarinandshona till Västervik, men så är det alltså inte.

undefined
Kärlek i luften! Gräsand och mandarinand i Gamlebyviken.

Däremot har han nu faktiskt hittat en hona, efter flera år som singel.

Det är dock inte en mandarinand, utan en hona av gräsand.

I februari sågs han simma runt sin utvalda och kråma sig vid stranden av Gertrudsvik. Samtidigt nafsade han irriterat efter en gräsandshane, som han tyckte kom för nära.

Efter detta har det nya paret setts tillsammans vid ett stort antal tillfällen. Ofta håller de till vid stranden i Amerikaområdet, där de gärna ligger tillsammans på en av bryggorna och vilar.

Och i början på april sågs de para sig i vattnet vid favoritbryggan.

Men några ungar kommer de med största sannolikhet inte att få. Det säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

– Det ska inte kunna bli några ungar, eftersom de har olika antal kromosomer.

Eftersom de är så avlägset släkt, bildas det helt enkelt inga fungerande foster.

Vissa arter av gäss och änder kan få ungar med varandra, även om de är ganska obesläktade. Det gäller till exempel för grågås och kanadagås. Hybrider mellan dem är inte så ovanliga.

Men eftersom mandarinand och gräsand har olika kromosomantal ska det alltså inte kunna gå.

undefined
En bild från hösten 2020. Mandarinanden i sällskap med gräsänder vid Gertrudsvik.

Mandarinanden är en ny art i vår fauna. Enligt Didrik Vanhoenacker kommer de svenska mandarinänderna främst från Tyskland, Belgien, Nederländerna och England. Där har de etablerat sig och lever vilt.

I Sverige slår den ofta följe med gräsänder. Då ligger det nära till hands för hanen att uppvakta en gräsandshona.

– Vad ska han annars göra, när han får vårkänslor? säger Didrik Vanhoenacker.

Eftersom mandarinanden är så ovanlig, är det nämligen ganska liten chans att han ska hitta en hona av samma art.

Didrik Vanhoenacker vet inte om mandarinanden på sikt kan tränga undan andra fåglar. Den häckar nämligen i ihåliga träd och skulle då kunna konkurrera med andra hålhäckande arter som knipa.

undefined
Mandarinandshanen och gräsandshonan har varit tillsammans i flera veckor nu.
undefined
Såhär ser mandarinandshanen ut på sommaren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!