Jan-Gunnar Johansson upptäckte mandarinanden under måndagen och skickade ett mejl till VT. Han såg fågeln i Stadsparken och passade på att fotografera den.
Första gången som vi fick vetskap om att anden synts till i Västervik var 2020, då man först såg den tillsammans med gräsänder vid strandkanten i Gertrudsvik.
Sedan dess har anden under höst och vinter och faktiskt även resten av året varit ett välkommet inslag bland fågellivet i bland annat i Stadsparken i Västervik.
För faktum är att den brukar befinna sig i våra trakter även under vår och sommar. Mandarinänder har olika dräkter, på våren och sommaren är dräkten inte lika iögonfallande, och därför är det många som inte känner igen den.
Det är något den delar med andra arter, samma sak gäller för gräsänder, exempelvis.
Sommardräkten hos mandarinänder är mer honlik och står inte ut lika mycket. Det har gjort att flera fågelintresserade först trott att hanen nu fått en hona, men så verkar det alltså inte vara, det rör sig om samma individ.
Under sommaren börjar mandarinanden att rugga, alltså byta ut sin fjäderdräkt. Det tar lång tid, flera månader, och då håller den en lägre profil, under tiden som fjädrarna byts ut. När det är klar är fjäderdräkten mer färggrann vilket gör det enklare att upptäcka.
Jan-Gunnar Johansson tycker att andens närvaro i Västervik är en glad nyhet i dystra tider. Vi kan bara hålla med!