Här simmar den sällsynta anden runt i Västervik

Den ovanliga mandarinanden har funnit sig till rätta i Västervik. Tidigare har alla sådana änder räknats som så kallade parkrymlingar, men inte nu längre.

Mandarinanden brukar hålla till vid Gertrudsvik, ofta i sällskap med gräsänder.

Mandarinanden brukar hålla till vid Gertrudsvik, ofta i sällskap med gräsänder.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Västervik2020-12-04 12:30

För någon vecka sedan kom beskedet att den svenska raritetskommittén flyttar upp mandarinand och stripgås från kategori E till C.

Det betyder att de nu är "kryssbara" för fågelskådare. Tidigare har de räknats som parkrymlingar, men den bedömningen har alltså ändrats. Beslutet gäller alla fynd från 1995, som nu godkänns i efterhand, om det inte uppenbart handlar om en fågel som kommer från fångenskap.

Calle Ljungberg i Målilla är rapportmottagare för den regionala rapportkommittén. Han tar emot rapporter över ovanliga fågelfynd i området östra Småland, som omfattar hela Kalmar län, men inte Öland.

När det gäller mandarinanden, är han inte förvånad över att den nu flyttats upp.

– Vad jag förstår har man tittat på trender i framförallt England och Tyskland, där de har börjat häcka fritt. Det är en så stor population att de är frilevande nu. Det är troligare att de kommer därifrån än från fågelparker, säger han.

undefined
Mandarinanden.

Den mandarinand som håller till i Västervik är en fin hane, som ofta sällskapar med gräsänderna längs strandpromenaden vid Gertrudsvik. Där har han, med några korta avbrott, hållit till sedan den 25 oktober. Många fågelintresserade har varit där och tittat på den.

Mandarinand är en sällsynt fågel. Calle Ljungberg känner bara till ett 20-tal fynd i östra Småland från 1995 och fram till nu.

Ännu mer ovanlig är stripgåsen. Där finns bara hälften så många fynd inrapporterade i vårt område under samma tidsperiod.

Karta: Gertrudsvik
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!