I Tyrgård brukar man höra fågelsång, surr från insekter och sus från vinden. Annars är det i regel tyst och stilla. Kjell-Åke Arvidssons gård ligger långt från närmsta större väg, utan några grannar inom syn- och hörhåll.
Men sedan bolaget Eurowind reste sex vindkraftverk på gränsen mot Kjell-Åkes mark har det förändrats. När vi kliver ur bilen på gårdsplanen blåser det väldigt lite, och flera av verken står stilla. Ändå hörs ett lågt, surrande motorljud från de närmaste verken.
– Det är aldrig tyst här längre. Men det här är inte så farligt. Du skulle ha varit här igår, när det blåste ordentligt. Då är det ett pulserande, svischande ljud hela tiden, som tränger genom väggarna även när man är inomhus, säger Kjell-Åke.
När vi träffade Kjell-Åke senast var verken ännu inte igång. Både han och hans grannar var oroliga för hur det skulle bli när de började snurra på allvar.
Hur blev det, jämfört med vad du förväntat dig?
– Det blev värre. Framför allt när det blåser mycket och när vinden ligger på åt det här hållet. Det är irriterande när man ska somna, och man kan vakna på natten av att det låter.
Han har funderat på att flytta sovrummet till en annan del av huset där det låter mindre, men det har inte fungerat rent praktiskt.
Nyligen gjorde ett forskarteam från Uppsala mätningar av bullernivåerna vid Lerviks vindkraftspark, med målet att skapa en beräkningsmodell som kan fånga upp även lågfrekventa ljud och infraljud. Resultaten är inte helt klara ännu, men enligt forskningsledaren Ken Mattsson är ljudnivåerna högre här än vid andra vindkraftsparker där man mätt.
– Vi la krutet på att mäta hemma hos Kjell-Åke, och det man med säkerhet kan säga är att infraljudsnivåerna är väldigt höga. När vi ställde oss mitt i parken slog mätarna i botten. Det gick inte ens att mäta, säger Ken Mattsson.
Huruvida höga nivåer av just infraljud kan påverka hälsan finns det olika bud om. Viss forskning tyder på det, andra rapporter menar att de inte gör det. Kjell-Åke konstaterar bara att det saknas facit i frågan, men tycker det är bra att forskarna tar fram en modell som kan göra rättvisa mätningar.
De verk som ligger närmast boningshuset i Tyrgård är 650 meter bort. Verket längst bort är det två kilometer till. Det tycker Kjell-Åke är ett mer lagom avstånd, både med tanke på visuella störningar och bullret. Han menar också att antalet vindkraftverk påverkar ljudbilden.
– Det blir en stereoeffekt med så många vindkraftverk koncentrerat.
Har din vardag förändrats efter att vindkraftverken togs i bruk?
– Nej, jag jobbar så mycket så jag är sällan hemma. Men när barnbarnen kommer hit och man vill sitta ute kan det vara jävligt irriterande.
Kjell-Åke har dock inga planer på att lämna sin gård.
– Det är min föräldragård, och den släpper man inte hur som helst. Jag överlever väl det här, men man tänker ju på nästa generation som ska ta över, och kanske bosätta sig här.
Han har blivit erbjuden att skriva på ett avtal med vindkraftsbolaget om att få en ekonomisk ersättning – om deras verksamhet går med vinst. Men i avtalet finns det en lojalitetsklausul gentemot bolaget med. För Kjell-Åke känns det otänkbart att skriva på ett sådant avtal.
– Jag vet ju inte ens om jag kommer få några pengar.
Vi kontaktar Pontus Hallbäck på Eurowind för att fråga om det är så att de närboende måste vara lojala mot bolaget för att få ersättning. Han vill inte kommentera några enskilda avtal, men menar att det i det här fallet nog skett ett missförstånd.
Han säger samtidigt att man har klausuler i sina avtal med närboende som säger att den som skriver under inte "aktivt kan motarbeta projektet" och att det i vissa fall uttrycks som "ömsesidig lojalitet".
– Vi anser att detta är helt naturligt och det bör tilläggas att den erbjudna kompensationen är helt frivillig.
Hallbäck understryker att man alltid utvecklar projekten i enlighet med den lagstiftning som gäller och aktuella miljötillstånd, vilket bland annat inkluderar ljudnivåer.
– Det förekommer nästan alltid grannar/närboende till vindkraftparker som i olika grad upplever att de påverkas. Vi försöker hitta lösningar så att dessa närboende känner att de får en rimlig kompensation i förhållande till eventuell påverkan.
Vi har tidigare berättat att Eurowind har som ambition att ersätta alla boende som bor inom 1500 meter från verken.