Sara Stenbeck är rekryteringsansvarig på räddningstjänsten, en av de verksamheter som har protesterat mot att inte längre få jobba 24 timmar i sträck.
Men nu har en ny central överenskommelse träffats, som gör det möjligt att söka dispens för verksamheter med ansvar för liv, hälsa och säkerhet. Till exempel räddningstjänsten.
– Hos oss löser det jättemycket, för hela vår verksamhet är uppbyggd på det. Glädjen är stor, säger Sara Stenbeck.
Samtidigt konstaterar hon att det är väldigt nytt, så de vet inte riktigt hur det kommer att bli.
– Men det är mycket mer hoppfullt än vad det var tidigare.
En svårighet på nationell nivå har varit att förutsättningarna varierar så mycket i landet.
– Det finns stationer som har så många larm att det inte går att jobba 24-timmarspass, säger Sara.
I Västervik ser det inte ut så. Även om vissa pass är tuffa, är andra lugnare, så att de hinner vila. Samma bild ger Tommy Persson, som är ambulanssjuksköterska i Västervik, och en av dem som har varit kritisk till att de inte skulle få jobba dygn längre.
– Man är trött efter vissa pass, men då har man ju ändå tre dygns återhämtning till nästa pass.
Han ser chansen till dispens som ett steg i rätt riktning och hoppas att regionens ledning skickar in en ansökan för ambulansverksamheten.
Det låter som att det är för tidigt för tårta?
– Ja, lite så är det nog. Innan EU har godkänt, kan man ju inte ropa hej, säger Tommy.
Överenskommelsen ska alltså godkännas av EU först. Om det blir ja där, är det högsta ledningen i kommun, region eller kommunalt företag som ansöker om dispens. Beslut fattas av Centrala parters arbetstidsnämnd.
Dispensen gäller max ett år i taget.
Både Tommy och Sara säger att det är svårt att rekrytera personal till deras verksamheter. De ser en risk för att en del av de befintliga anställda väljer att säga upp sig, om de inte kan jobba dygn längre. Särskilt de som pendlar långt.
– En del som pendlar långt har kompetens och kunskap som tar flera år att bygga upp, säger Sara.
För både kommunen och regionen skulle det bli dyrare om de inte söker dispens, eftersom det i så fall behövs mer personal. Om då samtidigt befintlig personal söker sig vidare till andra jobb, behövs det ännu fler.
I det läget skulle dessutom Västerviks kommun och Region Kalmar län behöva slåss om arbetskraften med andra kommuner och regioner i samma sits.