En rad yrkesgrupper jobbar i dag 24 timmar i taget, men från och med den 1 oktober får de inte göra det längre. I botten ligger ett EU-direktiv om dygnsvila, som säger att alla ska ha elva timmars vila i rad, varje 24-timmarsperiod.
SKR och flera fackliga organisationer har sedan tagit fram en central överenskommelse för vad som ska gälla på svenska arbetsplatser.
Ambulansen i Västervik är en av många arbetsplatser som påverkas. I dag jobbar de anställda 24 timmar och är sedan lediga i tre dygn.
– Vi har många som pendlar långt, i och med att de har långa pass och sedan ledigt. Det finns en risk att de byter jobb, om de måste pendla oftare, säger Tommy Persson.
Han och Martin Regnell är ambulanssjuksköterskor med 30 respektive 25 års yrkeserfarenhet. De är oroliga för att tredje man, alltså patienterna, kommer att drabbas, när arbetstiderna ändras.
– Det kommer inte att finnas samma möjlighet att hjälpa till vid sjukdomsvakanser, eftersom övertid måste kompenseras vid nästa arbetspass, säger Martin.
– Risken är att man tvingas ställa ambulanser, om någon är sjuk, för att man är kort om folk, säger Tommy.
Men är det inte jobbigt med 24-timmarspass då?
– Tack vare den beläggningsgrad vi har i dag, 30 procent, funkar det. Men sitter man 80 procent av tiden i bil med patienter, blir det skillnad, säger Martin.
I storstäderna jobbar man redan enligt det nya, eftersom beläggningen är högre. Det gör att omställningen blir störst i glesbygden.
Något som både Tommy och Martin har reagerat på är att det är så kort om tid att genomföra förändringen.
– Det vore önskvärt med ett och ett halvt års framförhållning, så att man hade hunnit rekrytera personal, säger Tommy.
Ambulanssjukvårdens ledning bedömer att det behövs 45 anställda ytterligare i ambulanssjukvården i länet, varav fem i Västervik, för att få till bra scheman. I dag jobbar cirka 30 personer på ambulansen i Västerviks kommun.
Men mer personal kräver utökade resurser.
– Politikerna måste ta sitt ansvar och börja agera. Det får inte bli en nödlösning, för då är det svårt att gå tillbaka till något bättre sedan, säger Tommy.
De båda ambulanssjuksköterskorna ser en risk att befintlig personal väljer att byta jobb, i och med förändringen, när de i stället behöver bli fler.
Redan i dag är det svårt att få tag på personal, eftersom det är ett bristyrke.