Så även i Västervik.
– Vi vet inte hur det kommer påverka oss ännu, berättar Joakim Jansson, kommunens räddningchef.
Ovissheten grundar sig i att de fackliga förhandlingarna mellan arbetsmarknadens parter ännu inte är klara.
På arbetsgivarorganisationen Sveriges Kommuner och Regioners (SKR) hemsida kan man läsa om att det från den 1 oktober i år gäller nya regler kring dygnsvila. Detta innebär i korthet att anställda inom kommun och region kommer behöva ha minst elva timmars sammanhängande vila under varje 24-timmarsdygn, denna dygnsvila ska gälla efter varje genomfört arbetspass. De nya reglerna grundar sig i direktiv från EU som syftar till att stärka rätten till vilan mellan arbetspass generellt inom unionen.
Hur skulle det här kunna påverka räddningstjänstens organisation?
– Vi skulle behöva se över vår organisation, berättar Jansson.
I dag hör det inte till ovanligheten att brandmän jobbar upp till ett dygn i sträck.
– Räddningstjänsten har många gånger enklare att klara av att arbeta dygn, det är för att de får sova på natten, om man inte får larm, säger räddningstjänstens Peter Helge.
I och med de nya direktiven skulle det ovanstående inte vara möjligt, istället skulle man behöva sluta arbeta efter 13 timmmars arbetstid och lämna arbetsplatsen.
– Det kommer bli bekymmer och problem om detta genomförs, säger Jansson.
De brandmän vi träffar på Västerviksstationen är eniga på den punkten: de tycker dygnsvilan är bra som den är i dag. Att schemarutiner kommer behöva göras om står klart, Jansson tror att man kan komma behöva rekrytera tre till fyra personer extra till Västerviksstationen.
– Heltidsbrandmän är inga problem att rekrytera, men det tar tid innan en ny kollega lär sig arbetsplasten fullt ut.
En annan yrkesgrupp som jobbar långa timmar i sträck är kustbevakarna. Stationschefen i Västervik, Jonas Lagerström, förklarar att kustbevakarna inte omfattas av SKRs nya regler då de har myndigheten som arbetsgivare. Skulle EU:s direktiv komma att omfatta även Kustbevakningen så skulle det innebära stora förändringar i organisationen:
– I dag jobbar vi upp till en vecka i sträck, med vilotid på båtarna, säger Lagerström.
Enligt de nya direktiven skulle detta alltså inte vara tillåtet utan personalen vara tvungen att lämna båtarna mellan varje arbetspass.