Här finns ett av länets giftigaste områden

Helgenäs hamn ligger i topp bland viktiga områden att sanera i Kalmar län. Kommunen har nu fått bidrag till mer undersökningar.

Christer Ramström jobbar med frågan kring Helgenäs hamn. Bilderna är arkivbilder.

Christer Ramström jobbar med frågan kring Helgenäs hamn. Bilderna är arkivbilder.

Foto: Ingrid Johansson Hjortvid/Martina Gradian

Helgenäs2024-01-19 05:00

Vi har i flera artiklar berättat om de gifter som finns i marken i hamnområdet, gifter som gjorde att delar av det stängslades in för nästan 20 år sedan.

Skyltar på stängslet berättar att det finns så mycket dioxiner i marken att det är olämpligt för människor att beträda området.

undefined
Helgenäs är högprioriterat, när det gäller sanering från gifter.

Föroreningarna tycks vara koncentrerade till områdets sydvästra del, där sågverket låg. Det är också den del som är inhägnad.

I februari 2020 berättade vi att nya prover hade tagits på andra ställen i hamnområdet, där gifter tidigare påträffats, men nu var halterna inte över riktvärdena.

Det finns även DDT i bark som ligger på botten av havsviken, Syrsan. Förr lagrades timmer i vattnet och besprutades med DDT. Karolinska institutet har undersökt om det på grund av detta skulle vara farligt att bada i området, men svaret blev nej.

undefined
Badplatsen och utegymmet ligger en bit ifrån det inhängnade området.

Men trots att kommunen har vetat om föroreningarna länge, har ingen sanering gjorts än. En tidigare ansökan om medel fick avslag, då det fanns planer på att bygga en skärgårdsby i området. I ett sådant läge får exploatören stå för en eventuell sanering.

När det inte var aktuellt längre, gjorde kommunen andra prioriteringar, så det fanns ingen tid att jobba med frågan.

Nu har det emellertid börjat hända saker igen. Kommunen har ansökt om och nu även fått beviljat pengar av Naturvårdsverket, via länsstyrelsen, till åtgärdsförberedande undersökningar.

Hela ansökan, som var på nästan 2,4 miljoner kronor, har beviljats.

– Vi ska ta reda på exakt var föroreningarna ligger, så att vi gräver på rätt ställe, säger Christer Ramström på samhällsbyggnadsenheten.

undefined
Christer Ramström jobbar med frågan kring Helgenäs hamn. Bilderna är arkivbilder.

Christer Ramström räknar med att de ska dra igång med undersökningarna under våren. De behövs för att kunna göra ett förfrågningsunderlag med bra uppgifter i.

– Sedan får vi ställa oss i kö igen till Naturvårdsverket. Det blir som en två-stegs-raket, säger han.

Först i steg två kommer kommunen att ansöka om medel till själva saneringen. Christer Ramström tror att de kommer att vara redo att skicka in den ansökan under 2025.

– Det kommer att ta sin tid, speciellt om man ska göra ett komplett förfrågningsunderlag.

När det sedan kan bli spaden i jorden för själva saneringen, beror förstås på en rad faktorer, som hur ansökan tas emot på Naturvårdsverket och hur det går med upphandlingen av arbetet, om det blir överklagat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!