Giftig mark ska saneras – nu söker kommunen bidrag

Efter många turer ska det giftiga markområdet i Helgenäs hamn saneras. Nu har kommunen skickat in en ansökan från Naturvårdsverket för det förberedande arbetet.

Christer Ramström har jobbat med frågan kring Helgenäs hamn. Bilderna är arkivbilder.

Christer Ramström har jobbat med frågan kring Helgenäs hamn. Bilderna är arkivbilder.

Foto: Ingrid Johansson Hjortvid/Martina Gradian

Helgenäs2023-06-22 18:00

Historien om den förorenade marken i hamnområdet är en segdragen följetong. Gifterna i marken, så kallade dioxiner, kommer från den tidigare sågverksamheten som fanns på platsen mellan 1940-talet och 1980-talet. Dioxiner är ett av de giftigaste ämnena man känner till – och på platsen finns en av de högsta dioxinhalter som hittills uppmätts i Kalmar län. 

Det värst förorenade området är inhägnat sedan flera år tillbaka. 

Redan 2006 ansökte kommunen om statliga bidrag för att kunna sanera marken. Då blev det avslag på grund av att en exploatör ville bygga en skärgårdsby i området. I sådana fall får exploatören stå för saneringskostnaderna. Men det blev ingen skärgårdsby, och frågan om den giftiga marken blev återigen en fråga för kommunen. 
 

undefined
Detta är en arkivbild på det område som ska saneras.

2020 kunde vi berätta att kommunen återigen planerade att söka statsbidrag från Naturvårdsverket för saneringen. Men först nu, 2023, har ansökan skickats in. 

Hur kommer det sig att det dröjt så länge? 

– Vi har inte haft tid och resurser att jobba med detta. Det har inte hunnits helt enkelt, säger Christer Ramström, som jobbar med frågan på samhällsbyggnadsenheten. 

Till att börja med ansöker kommunen om 2,4 miljoner för att utreda exakt vad som ska göras och vad det kommer kosta. Efter det kommer man ansöka om ytterligare ett bidrag för resten av kostnaden. 

– Det blir en tvåstegsraket, förklarar Christer Ramström. 

undefined
Christer Ramström

Tanken är att bidraget ska bekosta hela saneringen. Ansökan skickas först till länsstyrelsen, som förhoppningsvis kommer rekommendera Naturvårdsverket att bevilja Västerviks kommun bidraget. Christer Ramström hoppas därför att ansökan går igenom. 

Dioxiner är cancerframkallande, och farligt för både människor, djur och natur. I Helgenäs utgör det just nu ingen direkt risk, då det värsta området är inhägnat. Giftet är dessutom bundet till den bark som tippats i området. 

– Men på lång sikt kan klimatförändringar och havshöjningar göra att det sprids, säger Christer Ramström. 

Politikerna i kommunstyrelsens informerades om läget när det gäller saneringen i hamnen vid sitt senaste möte. Harald Hjalmarsson (M) menar att det är positivt för Helgenäs att det stängslade området så småningom kan öppnas upp. 

– Det kan bli ett ansiktslyft för orten. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!