Helgenäs giftiga mark ska saneras

Västerviks kommun kommer att ansöka om statsbidrag för att sanera den förorenade marken vid Helgenäs hamn.

Det är det här inhägnade området i Helgenäs som ska saneras.

Det är det här inhägnade området i Helgenäs som ska saneras.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Helgenäs2020-02-10 06:00

Föroreningarna är koncentrerade till områdets sydvästra del, där sågverket låg. Där doppades virke i klorfenoler. Medlet, som även innehöll dioxiner, användes fram till 1978 mot angrepp av missfärgande svamp.

Dioxiner är långlivade och giftiga. Naturvårdsverket skriver på sin hemsida att de även har egenskaper som gör att de lätt tas upp och ansamlas hos människor och djur.

Det mest förorenade området i Helgenäs är inhägnat. Skyltar på stängslet berättar att det i marken finns dioxiner i så höga halter att det är olämpligt för människor att beträda området.

Kommunen har tidigare ansökt om statsbidrag för att sanera där, men fick avslag, då det fanns planer på att exploatera området och bygga en skärgårdsby. I ett sådant läge får exploatören också stå för eventuell sanering.

När nu detta inte längre är aktuellt, kan kommunen få statsbidrag för åtgärder. Christer Ramström på samhällsbyggnadsenheten säger att de just har börjat titta på ärendet. Men innan de kan skicka in en ansökan, behöver de uppdatera den så kallade ansvarsutredningen.

– Sedan får vi göra en ansökan och ställa oss i kö för att få bidrag, säger Christer Ramström.

Han kan inte svara på hur snabbt de kan bli klara med ansökan; om det blir i år eller nästa år. Området är fortfarande det mest prioriterade i kommunen att sanera, enligt länsstyrelsens bedömning.

Enligt Ramström tycks det som om gifterna främst finns i det inhägnade området. Nya prover har tagits på andra ställen i hamnområdet, där gifter tidigare har påträffats, men nu var halterna inte över riktvärdena.

Det finns också DDT i bark som ligger på botten av havsviken, Syrsan. Förr lagrades timmer i vattnet och besprutades med DDT. Christer Ramström berättar att Karolinska institutet har undersökt om det på grund av detta skulle vara farligt att bada i området, men svaret blev nej.

När det gäller den planerade saneringen i Helgenäs, drar Christer Ramström paralleller till den sanering som nyligen skett i Blankaholm. Även där handlade det om föroreningar efter ett gammalt sågverk.

Den gången stod kommunen helt och hållet för kostnaden att sanera, men nu hoppas man alltså på statsbidrag. Beräknad kostnad för åtgärderna i Helgenäs är tre miljoner kronor.

– Man gräver bort massorna och kör dem till en anläggning som har tillstånd att ta hand om sådant. Sedan återför man rena massor till området, säger Christer Ramström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!