Biogassatsningen: Ingegerd och Clas bor för nära

"Vi ville egentligen inte skriva någon insändare, men vi kände oss tvingade."

Ingegerd och Clas Johansson står vid sin tomtgräns. Det är bara 29 meter till bergtäktsfastigheten där det finns planer på att bygga en biogasanläggning.

Ingegerd och Clas Johansson står vid sin tomtgräns. Det är bara 29 meter till bergtäktsfastigheten där det finns planer på att bygga en biogasanläggning.

Foto: Karin Hertz

Gamleby2023-02-27 07:00


Det säger Ingegerd Johansson som bor granne med bergtäkten i Heda utanför Gamleby där det finns planer på att bygga en biogasanläggning. I dagarna skickade de in en insändare som väckte stor uppmärksamhet.

Ingegerd och hennes man Clas fick reda på biogasplanerna på andra sidan skogsdungen för ett år sen.

– Vi har inget emot biogas. Vi förstår behovet, men man kan inte lägga en biogasanläggning i vår trädgård. Vi bor extremt nära, säger Ingegerd.

undefined
"Lastbilarna kommer att bromsa och accelerera mitt framför vårt hus. Det kommer aldrig att vara lugnt." Till höger syns infarten till Hedatäkten.

Vi går ut i trädgården. Clas och Ingegerd bor i det gula huset som ligger precis vid infarten till Hedatäkten och Gamleby OK:s klubbstuga. Tomten är stor och sträcker sig en bit in bland träden i riktning mot bergtäkten. Vi går åt det hållet. En bit bort syns orangemarkerade pinnar.

– Det är vår tomtgräns, det var här vi tog bilden som vi skickade in till tidningen, säger Clas medan han går fram till en av tomtgränspinnarna.

Han berättar att avståndet till bergtäktens tomtgräns är ungefär 29 meter.

– Den här typen av verksamhet omges av ett regelverk. Det är inte bara att bygga var som helst, säger Ingegerd.

undefined
Ingegerd och Clas Johansson har samlat mycket information. Två pärmar är fyllda med dokument och de har dessutom en hel del sparat i datorn. "Det känns som att det är vi som måste försvara oss, fast det egentligen är Ogestad biogas som har bevisbördan."

De har läst på om olika lagar och bestämmelser. De vet vad som gäller och berättar att säkerhetsavståndet till bostäder bör vara minst 500 meter, inte 30 meter. 

Dessutom har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ett regelverk som gäller vid nyetablering av industriområden för det här ändamålet. Där står det att de närmaste 100 meterna är en röd zon, där det inte får finnas något alls.

– Att befinna sig inom röd zon innebär fara för liv om det sker en olycka. Det finns säkerhetsavstånd som måste uppfyllas och det har vi försökt berätta för Ogestad biogas och Andion, men de är inte ens i närheten av att följa de säkerhetsavstånd som finns. Vi tycker att de är helt fel ute. 

undefined
Ingegerd och Clas Johansson står vid sin tomtgräns. Det är bara 29 meter till bergtäktsfastigheten där det finns planer på att bygga en biogasanläggning.

Andion bygger en liknande anläggning i Eskilstuna.

– I utredningen för Eskilstuna förhåller de sig till ett säkerhetsavstånd på 500 meter. Varför gör de inte det här?

De har bett om att få information om liknande anläggningar.

 – Men Andion har vägrat. De säger att de har byggt andra anläggningar som funkar bra. Mer vill de inte säga. Vi vill ha bevisen för att det är så. I mailsvaren framkommer inga detaljer eller svar på våra frågor.

undefined
Clas och Ingegerd Johansson trivs väldigt bra i sitt hus, men det senaste året har de mått dåligt och haft svårt att sova.

Ingegerd och Clas har bott bredvid bergtäkten i 40 år. De tycker att det har gått hur bra som helst. Men att bo bredvid en biogasanläggning är en helt annan sak, poängterar de.

– För oss skulle det vara en katastrof. 

På vilket sätt?

– Vem tror du skulle vilja köpa ett hus som ligger 30 meter från en biogasanläggning? Dessutom skulle vi alltid omges av lukt från gödsel, ruttet matavfall, svaveloxid, ammoniak. Och anläggningen genererar trafik. Ogestad skriver att det handlar om 25 intransporter till anläggningen om dagen, men bilarna ska ju åka ut också.

Ingegerd tillägger att det tillkommer transporter till och från bergtäkten.

undefined
Ingegerd och Clas Johansson har bott bredvid bergtäkten i 40 år. De tycker att det har gått hur bra som helst. Men att bo bredvid en biogasanläggning är en helt annan sak, poängterar de.

– Lastbilarna kommer att bromsa och accelerera mitt framför vårt hus. På dagarna kommer det vara trafiken och lukten, och på nätterna kompressorer, fläktar och ljus. Det kommer aldrig vara lugnt. 

Skyddsavstånd finns av en anledning, poängterar de. 

– Vi är lekmän och kan bara tolka de uppgifter vi hittar. Det är uppenbart att Ogestad och Anion tolkar det annorlunda.

undefined
"Vi har inget emot biogas. Vi förstår behovet, men man kan inte lägga en biogasanläggning i vår trädgård. Vi bor extremt nära."

Clas och Ingegerd har en bekant, med god kunskap om miljökonsekvensbeskrivningar. De bollar alla fakta med honom.

– Han ger oss bekräftelse på att vi tänker rätt. Efter att ha läst underlaget till samrådet skrev han "De försöker sminka grisen".

undefined
Tomten är stor och Ingegerd och Clas äger en del av skogsdungen bakom huset.
Biogassatsningen i Heda

Samrådsmöte i Åby herrgård: 1 mars. Skriftliga synpunkter: senast 17 mars.

Två av parets källor:

Bättre plats för arbete, Boverkets allmänna råd 1995:5

MSB: Samhällsplanering och riskhantering i anslutning till storskalig kemikaliehantering: ”Runt verksamhetsområdet bör det alltid finnas en zon där marken inte är utformad eller planlagd... Zonen ska vara tilltagen med hänsyn till de ämnen som hanteras och gällande tillstånd för verksamheten, dock bör den inte i normalfallet understiga 100 meter.”

Karta: KÄLLARHULT
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!