Mathias satsar på att omvandla kogödsel till biogas

Ett tiotal lantbrukare har för avsikt att leverera gödsel till den framtida biogasanläggningen i Heda utanför Gamleby. Nu kan vi presentera bilder på hur den nya fabriken kan komma att se ut.

Här kommer den nya biogasanläggningen att byggas, om allt går enligt planerna. Byggnaderna i bakgrunden kommer att rivas. Ruben Havsed på teknikföretaget Andiontar en sväng på området tillsammans med Mathias Jonsson, Ogestad biogas.

Här kommer den nya biogasanläggningen att byggas, om allt går enligt planerna. Byggnaderna i bakgrunden kommer att rivas. Ruben Havsed på teknikföretaget Andiontar en sväng på området tillsammans med Mathias Jonsson, Ogestad biogas.

Foto: Karin Hertz

Gamleby2023-02-19 18:00

– Att tillverka drivmedel av kogödsel är vansinnigt bra. Det ligger verkligen i tiden. Och det är väldigt positivt att Gamleby får fler arbetstillfällen.

Det säger Fredrik Andersson som precis klivit in i lunchrummet. 

Han arbetar i bergtäkten i Heda tillsammans med kollegorna Robin Sällberg och David Boklund. Fredrik ser fram emot att snart få fler kollegor. Bergtäktsverksamheten kommer nämligen att finnas kvar när och om en biogasanläggning byggs.

undefined
Så här kan den nya biogasanläggningen i Heda i Gamleby komma att se ut. I nedre vänstra hörnet på bilden kommer en lastbil körande med en leverans. Bergtäkten ligger i bildens övre kant och om man kör på vänster sida om anläggningen kommer man till Gamleby OK:s klubbstuga.

– Vi kommer att kunna ta emot 200 000 ton avfall per år och producera 70 gigawatt-timmar på ett år. Det motsvarar 7 miljoner liter diesel per år, förklarar lantbrukaren Mathias Jonsson som är initiativtagare till biogassatsningen.

Den nya biogasanläggningen kommer att bestå av flera olika byggnader. Området är cirka fyra hektar stort.

Ett tiotal lantbrukare har redan sagt ja till att leverera gödsel till biogasfabriken. Det är ungefär hälften av alla som fått frågan.

– Alla har inte skickat in sina avtal än, säger Mathias Jonsson när vi promenerar runt på området.

undefined
Mathias Jonsson är initiativtagare till biogasprojektet i Gamleby. Han driver gårdarna Ogestad och Hyllela tillsammans med sina bröder. Satsningen på biogasanläggningen är ett sätt för bröderna Jonsson att minska sin verksamhets klimatpåverkan.

Gödselavfallet som levereras till biogasanläggningen kommer att omvandlas till biogas och biogödsel inne i den slutna anläggningen, förklarar han. Och biogasen kommer att kunna användas som drivmedel.

– Vi kommer att ha en intern tankstation på området, säger Mathias Jonsson och berättar att målet är att alla transporter till och från anläggningen ska ske med fordon drivna med biogas.

undefined
Robin Sällberg, Fredrik Andersson och David Boklund jobbar i bergtäkten i Heda. De ser fram emot att biogasanläggningen byggs. "Om vi vill nå klimatmålen måste det byggas såna här anläggningar. Annars kommer vi aldrig att lyckas", säger Robin Sällberg.

Västerviks kommunagronom Dennis Wiström, som hjälper lantbrukare att genomföra olika miljöåtgärder på sina marker, välkomnar satsningen.

– Det är jättebra att det går att få energi ur gödsel och samtidigt minska utsläppen av koldioxid och metan. Biogödsel är dessutom effektivare gödning än vanlig gödsel. Och så får man ett förnyelsebart drivmedel på köpet.

Dennis Wiström tror också att biogasproduktionen kan få fler lantbrukare att börja fundera på biogasdrivna traktorer.

– Lokalproducerad biogas innebär att det blir lättare för lantbrukarna att ställa om.

undefined
Det här är en tidig bild på hur biogasanläggningen i Heda kan komma att se ut. Till höger ligger bergtäkten och till vänster infarten från Hallingebergsvägen.

Biogassatsningen görs av aktiebolaget Ogestad gas i samarbete med teknikföretaget Andion, som också är delägare.

– Vår strategi är att hjälpa till att finansiera anläggningar och bygga upp lokala samarbeten. Vi arbetar just nu med att söka tillstånd för anläggningen i Gamleby och arbeta med designen, säger Ruben Havsed, ansvarig för projektet på Andion.

Mycket arbete återstår alltså och i dagsläget finns inga beslut om att anläggningen verkligen kommer att byggas. 

Om några veckor kommer även allmänheten få chansen att säga sitt om projektet. Den första mars bjuder Ogestad gas in till samrådsmöte i Åby herrgård i Gamleby.

undefined
Mathias Jonsson på Ogestad biogas tillsammans med Ruben Havsed från teknikföretaget Andion.

Varför satsar ni på en biogasanläggning, Mathias?

– Vi behöver ta hand om våra metangasutsläpp för att kunna bli koldioxidneutrala. Det visade en kartläggning av vår klimatbelastning som åtta agronomstudenter hjälpte oss att göra 2019. Och de utsläppen kommer vi att ta hand om nu med hjälp av den här anläggningen, säger Mathias Jonsson.

Hur många arbetstillfällen innebär satsningen?

– Man brukar räkna med att det behövs en anställd per gigawattimme. Men i det här fallet rör det sig nog om 20 till 25 arbetstillfällen, säger Ruben Havsed och förklarar att han räknar in både anställda som jobbar på själva anläggningen och de som transporterar avfallet till och från gårdarna.

undefined
Ruben Havsed arbetar på Stockholmsbaserade teknikföretaget Andion och är ansvarig för satsningen i Gamleby som är ett samarbete mellan Andion och Ogestad biogas.
undefined
Här kommer den nya biogasanläggningen att byggas, om allt går enligt planerna. Byggnaderna i bakgrunden kommer att rivas. Ruben Havsed på teknikföretaget Andiontar en sväng på området tillsammans med Mathias Jonsson, Ogestad biogas.
undefined
Robin Sällberg och Fredrik Andersson tar en lunchpaus efter en förmiddag i bergtäkten. "Om det går att få fram bränsle från gödsel är det dumt att inte utnyttja det", säger Robin Sällberg.
undefined
Ruben Havsed arbetar på Stockholmsbaserade teknikföretaget Andion och är ansvarig för satsningen i Gamleby som är ett samarbete mellan Andion och Ogestad biogas. Lantbrukaren Mathias Jonsson tog initiativet till satsningen.
Biogasanläggningen i Heda

Anläggningen ska vara i drift: Årsskiftet 2025/2026.

Investering: En halv miljard kronor. 

Satsningen har fått 150 miljoner kronor i bidrag från Klimatklivet. Klimatklivet är ett stöd som ges till investeringar som minskar utsläppen av växthusgaser.

Ogestad biogas står bakom satsningen tillsammans med Stockholmsbaserade teknikföretaget Andion som också är delägare. Andion levererar och driver nyckelfärdiga lösningar för biogas, avfall, slam och vattenrening med egen teknik. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!