Mardrömmen i Heda är verklig för oss

Varje morgon vaknar vi, om vi ens alls har kunnat sova vill säga, med förhoppningen att allting bara är en dålig mardröm…för så här får det väl ändå inte gå till? Så här gör man väl inte heller mot sina grannar, eller…?

Faktiskt avstånd mellan Källarhult och platsen för planerad biogasanläggning. Clas står vid Heda 2:11, Ingegerd står på Heda 1:24. Måttbandet visar 29 meter.

Faktiskt avstånd mellan Källarhult och platsen för planerad biogasanläggning. Clas står vid Heda 2:11, Ingegerd står på Heda 1:24. Måttbandet visar 29 meter.

Foto: Privat

Insändare2023-02-21 06:08
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är i dagarna ett år sedan vi först fick höra talas om planerna på en storskalig biogasanläggning i Heda och sedan den dagen har vi fört en egen kamp mot de entreprenörer som tycker att Heda 1:24 är en utmärkt plats för den verksamheten. En kamp där ingen tar vad vi säger på allvar. Både entreprenörer och Västerviks kommun vill låta påskina att tidigare verksamhet var jämförbar och att det därför är en piece of cake att ersätta den med detta. Om det är någon som vet fakta om hur verksamheten vid asfaltverket under Skanskas tid bedrevs och vilken påverkan den hade på omgivningen så är det vi, efter att i 40 år har bott intill och arbetat där. 

Att jämföra den verksamheten med den som nu planeras är verklighetsfrånvänt och att bortse från fakta. Dessutom byggde dess tillblivelse på förutsättningar som rådde på 1950-talet som inte är relevanta idag. Nyligen blev handlingarna till det samrådsmöte som ska hållas offentliga och det är med stor förfäran vi tagit del av dem. Den totala och råa hänsynslöshet som genomsyrar de preliminära slutsatserna och den ogenerat partiska så kallade ”lokaliseringsutredningen” gör oss på allvar mörkrädda. 

En storskalig biogasanläggning har en stor miljöpåverkan av lukt, extremt många tunga, och ibland farliga, transporter och är inte riskfri. Praxis är att det ska finnas skyddsavstånd till bostäder och annan verksamhet om minst 500 meter. I vårt fall tycker entreprenören att det räcker med 30 meter. Vi skulle alltså få 200 000 ton gödsel och slaktavfall och 150 ton brandfarlig metangas precis intill vår tomtgräns.

Om den planerade biogasanläggningen i Heda skulle få tillstånd av Västerviks kommun och Länsstyrelsen i Kalmar län skulle praxis drastiskt förändras och ingen skulle längre någonstans gå säker mot att få en storskalig, illaluktande och riskutsatt verksamhet som närmaste granne. Det skulle bli fritt fram att som entreprenör krossa människors framtid, närmiljö och fastighetsvärden och att göra deras liv till ett helvete. En biogasanläggning av den här storleken är ingen lek, den skulle förändra Heda för överskådlig framtid och göra livet för oss som bor och rör oss här outhärdligt.