– Vi måste ta reda på hur silon kan rivas utan utsätta marken runt omkring för fara. Vi håller just nu på att förbereda upphandlingen av en fördjupad stabilitetsutredning.
Det säger Västerviks kommuns samhällsbyggnadschef Daniel Niklasson.
En fördjupad stabilitetsutredning har varit på gång länge. När vi skrev om rivningen för ungefär ett år sedan var beskedet att den fördjupade stabilitetsutredningen skulle upphandlas under första kvartalet 2022, men så blev det alltså inte. Enligt Niklasson beror det på att andra frågor har prioriterats.
Hur ser tidsplanen ut?
– Vi räknar med att upphandlingen av stabilitetsutredningen kan läggas ut för anbud vid årsskiftet ungefär. Det borde innebära att vi kan ha ett avtal klart i mars, april, säger Daniel Niklasson.
Exakt när den fördjupade stabilitetsutredningen silon kan genomföras är i dagsläget oklart.
– Vi kommer också att behöva göra kompletterande geotekniska undersökningar. Resultaten från de undersökningarna hjälper Sveriges geologiska institut i Linköping oss att tolka, säger han.
Vad händer om den fördjupade stabilitetsutredningen kommer fram till att silon inte kan rivas?
– Då får man i så fall vidta åtgärder som gör att man kan riva silon. Man kanske måste göra det på ett annat sätt än vad man tänkt, säger Daniel Niklasson.
Västerviks kommun köpte silon på exekutiv auktion i april 2021 och budgeterade för rivning 2022. Turerna har varit många, bland annat har länsstyrelsen utrett om silon borde bli byggnadsminne.