Silon har kallats för en skamfläck för Gamleby. Inte desto mindre fanns det ett 20-tal spekulanter på plats när byggnaden bjöds ut till exekutiv auktion av Kronofogden.
Inför auktionen hade Kronofogden bedömt marknadsvärdet till 50 000 kronor. Det blev kommunens representant, Mikael Nilsson, exploateringsingenjör på samhällsbyggnadsenheten, som ropade in byggnaden för 950 000 kronor.
Kändes det rätt att kommunen köpte med tanke på att det fanns många privata spekulanter?
– Frågan är hur insatta de var i vad som gäller för byggnaden. Många av frågorna som ställdes handlade om möjligheterna att bygga om till bostäder, svarar Mikael Nilsson.
Det finns ett exempel i Söderköping på en silo som byggts om till bostäder, men enligt Nilsson finns det flera hinder i Gamleby. Markförhållandena kring silon osäkra. Det pågår en utredning som ska visa hur dåliga markförhållandena är. Silon ligger dessutom för lågt för att lämpa sig för bostäder. Området har haft problem med översvämningar. Dessutom är silon omgiven av industribyggnader.
Även om priset blev högre än vad kommunen först räknat med så är han nöjd. Kommunens intresse ligger i att man inte vill riskera att silon blir stående tom och förfaller.
– Vi har ett exempel i Hultsfred med det gamla slakteriet, där det i dag är osäkert vem som äger byggnaden.
Nu är planen att silon ska rivas. Mikael Nilssons gissning är att det kan ske någon gång nästa år.