Det var i våras som det kom in en begäran från allmänheten att länsstyrelsen skulle undersöka om silon inte kunde bli ett byggnadsminne. I början av sommaren gjorde antikvarien Birthe Pedersen Seurin ett besök i Gamleby.
– I begäran talades det om att silon var ett landmärke i Gamleby, och ett monument över spannmålshanteringens betydelse i Sverige. Efter att ha sett byggnaden kan jag konstatera att det var en spännande byggnad, och att den var välbevarad, säger hon till oss.
Därmed är det inte sagt att silon blir ett byggnadsminne.
– Vi behöver till exempel titta på vilka förutsättningarna är för att byggnaden ska kunna bevaras. Finns det till exempel någon som vill ta hand om den? I det här fallet har kommunen sagt att man vill ha intrångsersättning om silon blir ett byggnadsminne.
I dag är mark runt silon avspärrad på grund av dålig bärighet. Birthe Pedersen Seurin noterade själv att det fanns sättningar i byggnaden. Det är en annan sak som vägs in när länsstyrelsen fattar ett beslut. Poängen med ett byggnadsminne är att det ska vara en byggnad som kan stå kvar i generationer framåt.
En sak som hon undersökt är om det finns andra liknande anläggningar i landet. I Kalmar län har det funnits betongsilos i Mönsterås och Bergkvara som rivits de senaste åren.
– Det finns ingen betongsilo i Sverige som har byggnadsminnesförklarats vad jag har hittat. Däremot är man i valet och kvalet om man ska byggnadsminnesförklara en silo i Västmanland.
Nu närmast kommer Birthe Pedersen Seurin att gå igenom sitt arbete med sina kollegor på länsstyrelsen i Kalmar innan man bestämmer sig för hur man vill gå vidare. I det här läget säger hon att det är svårt att sia om när ett slutligt beslut kan komma.
– Det beror på vad vi kommer fram till.
Kommunen planerar att riva silon. Innebär er utredning att de måste ta en paus i sitt förberedelsearbete?
– Vi kan utförda förbud mot direkta ingrepp i byggnaden. Det har vi inte gjort i det här fallet. Vi kan inte hindra dem från att göra upphandlingar och annan förberedande planering.
I de lokala diskussionerna har det framförts att området där silon ligger är klassat som riksintresse, och att det skulle hindra en rivning av silon. Birgitta Eriksson, chef för kulturmiljöenheten på länsstyrelsen, säger att så behöver det inte vara.
– Det beror på om byggnaden är central för riksintresset.