När Tjust Fågelklubb och Naturskyddsföreningen i Tjust inventerat området hittade man både knärot och åkergroda, men även flera andra hotade arter. Klubben är kritisk till den naturvärdesinventering som gjorts i samband med att en ny detaljplan tas fram för området, och menar att resultatet är bristfälligt.
– Det är inte möjligt att under två dagar i fält och genomgång av Artportalen ge en rättvisande bild av de naturvärden som finns i ett så stort område, skriver fågelklubben tillsammans med Naturskyddsföreningen i ett samrådsyttrande till kommunen.
Föreningarna vill inte att planen ska realiseras, dels för att man inte anser att beskrivningen av naturvärden är tillräcklig, dels för att man tvivlar på att företagets satsning på en hållbar och cirkulär matproduktion verkligen kommer att bli cirkulär.
Vi har tidigare berättat om hur fynd av knärot stoppat skogsägare från att avverka sin skog. Enligt Helena Lager, enhetschef på Art- och friluftslivsenheten vid länsstyrelsen, görs olika bedömningar beroende på hur fynden ser ut.
– Man tittar bland annat på hur många det är. Är det tio plantor, och det finns 300 plantor 100 meter därifrån, då är det inget man behöver bry sig om. Man kan också söka och få dispens från skyddsförordningen.
Helena Lager säger att man inte vill stoppa något i onödan, och det ofta brukar gå att "tänka kreativt" för att lösa saker. Ibland kan det handla om att flytta ett byggprojekt några meter.
– Med avverkningar är det svårare, då är det ju just den skogen som ska tas bort.
Varför är knäroten så viktig?
– Den är känslig, och har väldigt svårt att sprida sig. Där den finns har den ofta funnits i många år. Går man in och avverkar, då är den borta.
Bland de arter som man hittat utöver knäroten finns bland annat den fridlysta åkergrodan, spillkråka och mindre hackspett och ett antal svampar (samtliga rödlistade).
Även i kommunens inventering, utförd av konsultföretaget Sweco, fann man knärot och spillkråka, och konstaterar att det är de viktigaste naturvårdsarter som hittats. "För att få dispens från artskyddet krävs att det inte finns några andra lösningar och att man inte påverkar rödlistade arters bevarandestatus. Om inte påverkan går att undvika kommer projektet i stället bli tvunget att utarbeta andra skydds- och kompensationsåtgärder för att artens bevarandestatus inte ska påverkas negativt", skriver Sweco.