Kretsloppstänk präglar storsatsningen utanför Ankarsrum

Ett cirkulärt system av gigantiska mått. Ja, det är vad det nystartade bolaget Global food parks planerar för utanför Ankarsrum, Västerviks kommun.

Global food parks ägare: Mats Kristensson, Michael Augustsson och Patrik Granström. De har planerat företagsstarten i sju års tid och förklarar att de tänker sig att kunna sälja konceptet vidare även till andra länder framöver.

Global food parks ägare: Mats Kristensson, Michael Augustsson och Patrik Granström. De har planerat företagsstarten i sju års tid och förklarar att de tänker sig att kunna sälja konceptet vidare även till andra länder framöver.

Foto: Lotta Gometz

Ankarsrum2022-05-12 18:00

Företagets representant Michael Augustsson berättade vid en presskonferens på torsdagen om idén och planerna och vad de kan komma att innebära för Västerviks kommun.

Bland annat hundratals arbetstillfällen, varav övervägande del handlar om okvalificerade arbetsuppgifter men man behöver också spetskompetens i form av ingenjörer, bland annat. 

Kortfattat är planen att anlägga en laxodling på land samt bygga växthus för tomatodling. Energiförsörjningen löser man genom att bygga en solcellspark. Utsläppen från fiskarna används som gödning till tomaterna. Med andra ord: I grunden ligger ett kretsloppstänk. I sammanhanget kan nämnas att man också undersöker möjligheten att föda upp gräshoppor att utfordra laxen med.

Själva beskriver trion bakom företaget – Michael Augustsson, Mats Kristensson och Patrik Granström – sin affärsidé som ett samhällsprojekt som både har som syfte att säkra den inhemska livsmedelsförsörjningen och att erbjuda jobb till nysvenskar och människor som länge stått utanför arbetsmarknaden. Dessutom ska verksamheten ske på ett sätt som värnar miljön.

Så vem äger då marken? Jo, det gör Linköpings stift som kommer att arrendera ut den till bolaget.

undefined
Här, i ett stort skogsområde utanför Ankarsrum, tänker sig Global food parks att anlägga sin verksamhet. Marken ägs av Linköpings stift. Mer precist rör det sig om området från där betesmarken till Tjursbo tar slut och skogen tar vid och nästan ända fram till de första villorna i Ankarsrums samhälle.

Bengt Palmqvist är egendomsförvaltare i stiftet, och han förklarar att han vid den första kontakten med företaget i höstas tyckte att det mest lät som fantasier och som lite för bra för att vara sant men han kom snart på andra tankar: 

– Vi arbetar i dag med att förse kyrkans verksamheter med fossilfri energi och kunde se värdefulla synergieffekter med projektet, säger han.

Samhällsbyggnadschef Daniel Niklasson förklarar att man från kommunens sida nu kommer att göra allt som förväntas av kommunen. Först och främst ska man dra igång arbetet med att upprätta en ny detaljplan för området.

Den aktuella markytan som ska tas i anspråk motsvarar flera hundra fotbollsplaner och på sikt ska det kunna röra sig om 300-500 nya arbetstillfällen som skapas.

– Vi tror oss kunna locka människor att flytta till kommunen men tänker oss också att arbetskraften kan vara pendlare från närområdet.

Det finns exempel på nyetablerade företag i kommunen som haft svårt att locka till sig kvalificerad arbetskraft. Vad tänker ni kring det?

– Det är inget som oroar oss. Till övervägande del rör det sig om arbetsuppgifter som inte kräver utbildning. Och vi tror att vi kommer att kunna locka till oss många som kanske stått utanför arbetsmarknaden en tid.  

Hur kommer det sig att ni valde just Ankarsrum för detta projekt?

– Antalet soltimmar är bra längs ostkusten, i Västerviks kommun är man inte långt ifrån Öland vad gäller det, och vi kan kombinera tillgången till förnyelsebar energi och möjligheten att nå 75 procent av Sveriges konsumenter inom fyra timmar. 

– Det tillsammans med regionens starka ställning inom livsmedelsproduktion, livsmedelsutveckling, kompetens inom energi och lokal stark industritradition har varit viktiga faktorer för val av plats, säger Michael Augustsson. 

Hur ser tidsplanen nu?

– Om allt flyter på utan hinder kan vi sätta spaden i marken om ett år. Men överklaganden och dylikt kan förstås göra att byggstarten försenas. Vi börjar med att bygga en solcellspark för växthusen och räknar med att anläggningen är helt komplett inom en femårsperiod efter första spadtaget. Vi bygger ut successivt. Och anställer medarbetare successivt, säger Michael Augustsson.

undefined
Layouten för den kombinerade solcellsparken och odlingarna.

 

undefined
Markytan som ska tas i anspråk utanför Ankarsrum omfattar åtskilliga fotbollsplaner.
Etableringen i siffror

Anläggningen ska initialt innehålla en solcellspark på cirka 30-50 hektar, växthus för tomatodling på cirka 8+8 hektar och en inomhusbaserad fiskodling med en årsproduktion fullt utbyggd på cirka 10000 ton.

Verksamheten förväntas generera mellan 300-500 nya arbetstillfällen.

Karta: Ankarsrum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!