Solpaneler på flygplatsen skulle förstöra området

Mommehåls flygplats i Västervik.

Mommehåls flygplats i Västervik.

Foto: Martina Gradian

Insändare2024-04-09 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på debattartikeln "Gör om flygfältet till industrimark och solcellspark".

Leif Svensson yttrar sig om principer. Sätter vi siffror på principerna och beskriver konsekvens blir det inte lika roligt. Människor vill vara där det är trivsamt. Med dessa sorgepaneler blir det inte längre trivsamt och bygden dör. Det sker inte plötsligt utan långsamt när människorna slutar investera, underhåll blir eftersatt och de söker sig till andra områden för boende, arbete och fritid.

Ofta nämns det hur många villor si och så som kan försörjas med solel. Men påståendena är inte sanna. På sommaren ger panelerna från sig mycket, men då har vi redan el så det räcker och elpriset är lågt. På vintern när vi har elbrist ger de litet eller inget alls men de finns där ändå med markbehov och kostnader.

Att lagra el, ej ens från dag till natt, är inte möjligt av ekonomiska skäl. Även billiga blybatterier kostar för mycket och litiumbatterier är fem gånger så dyra. Utan stora subventioner från EU skulle ingen installera batterier.

Men klimatet påverkas. Panelerna är svarta, det måste de vara för att fånga upp solens strålar. Det innebär att de suger till sig solens energi. De blir varma mycket mer än vad marken skulle bli utan solpaneler. Så med solpaneler blir klimatet rimligtvis varmare än utan. Det var kanske inte så det var tänkt med de ofta missbrukade orden "för klimatets skull"?

Om du känner för det så leta upp bra tak där du kan sätta upp dina svarta paneler. Men tvinga inte mig och andra att betala för din hobbyverksamhet.

Området vid flygfältet är alldeles för värdefullt för människor, natur, näringsliv och för kommunens utveckling för att förstöras och slösas bort på sorgepaneler som inte ger el när den bäst behövs.

Lika olämpligt är det med solanläggning på "Sopåsen" i Målserum som föreslagits av någon vilsekommen tjänsteman och politiker. Den skulle allvarligt hindra stadens utveckling och expansion norrut och få människor att vilja vara någon annan stans.