Målserumscentralen ska flyttas och ge plats för solpark

Under året ska Västervik Miljö och Energi AB (VME) ta de första stegen mot att flytta återvinningscentralen på Målserum, och göra solcellspark på deponiområdet.

Målserums återvinningscentral ska flyttas, för att skapa ett bättre flöde av besökare. Samtidigt ska det gamla deponiområdet sluttäckas, och bli solparksområde.

Målserums återvinningscentral ska flyttas, för att skapa ett bättre flöde av besökare. Samtidigt ska det gamla deponiområdet sluttäckas, och bli solparksområde.

Foto: Västerviks Miljö & Energi AB/Västerviks kommun

Västervik2024-01-31 05:00

Ett av VME:s uppdrag i 2024 års ägardirektiv är att påbörja arbetet med en ny återvinningscentral på Målserums avfallsanläggning.

– Återvinningscentralen behöver flyttas, den behöver mer mark, förklarar kommunalråd Harald Hjalmarsson (M).

Idag kan det bli trångt på Målserum, och mer trafik väntas när kommunen tar över återvinningsansvaret från FTI. 

– Det ska bli en bättre miljö och mer tillgängligt, säger Hjalmarsson (M). 

undefined
Exempel på sådant som inte kan återbrukas eller bli till energi, och hamnar på deponin, är fönsterglas, keramik och isolering.

I samband med det planeras det gamla deponiområdet bli en solcellspark.

Redan förra året, 2023, gav politikerna VME i uppdrag att undersöka om Målserums deponiområde kan bli solcellspark.

Uppdragen går hand i hand, men varken flytten av återvinningscentralen eller en ny solcellspark är gjort i en handvändning. Tobjörn Svahn, vd på VME säger att en projektplan ska tas fram 2024. 

När han tittar på den nuvarande återvinningscentralen på Målserum finns flera saker som kan bli bättre. 

– Vi skulle vilja ha en lösning för att människor ska kunna åka dit även när det är obemannat, säger Svahn som exempel. 

undefined
Torbjörn Svahn är vd på Västervik Miljö & Energi AB. VME har fått i uppdrag att flytta Målserums återvinningscentral, och testa att ha återvinningscentralen i Gamleby obemannad.

En obemannad återvinningscentral kan dock bli verklighet tidigare än så: Ett uppdrag för VME är även att testa obemannat på återvinningscentralen i Gamleby. 

Eftersom ägardirektiven för 2024 precis klubbats i kommunfullmäktige finns det ännu inga planer på när och hur.

Sedan 1950-talet har Målserum använts som deponi. I mitten på 1980-talet upphörde deponering av cirka 15 000 ton hushållsavfall, som sedan dess blivit bränsle för fjärrvärmeverket. En sluttäckning innebär att området täcks med material som hindrar avfallet att spridas i naturen, och kräver tillstånd från länsstyrelsen.

När området sedan täckts följer begränsningar på vad man får göra med marken, men en solcellspark skulle kunna vara tillåtet.  

– Det är en relativt stor central yta där det är olämpligt att göra andra saker, som att gräva, men där en solpark är lämplig, säger Hjalmarsson (M).

Blir det en ny deponi? 

– Man kommer inte deponera i framtiden, allt kommer återvinnas eller ingå i ett kretslopp. Det är ett målmedvetet arbete där vi är på god väg. 

Och finansieringen? 

– En del av avfallsfakturan går till en deponifond, som ska användas till att täcka deponin. Det finns olika möjligheter i vem som ska bygga solceller, det kan göras av VME eller arrenderas ut. Det beror på vad som är mest ekonomiskt fördelaktigt, säger Hjalmarsson.

undefined
Bilden är en arkivbild från 2019 då "berget" på Målserumstippen i Västervik jämnades till och täcktes med en fiberduk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!