David fann kärleken i Hongkong

Kockyrket har tagit David Holmberg runt världen och till flera välrenommerade kök. Vi träffade Västervikssonen när han befann sig på hemmaplan för första gången på fyra år.

David Holmberg fortsätter i Hongkongs restaurangvärld men hoppas kunna livnära sig mer och mer på sin fotografering.

David Holmberg fortsätter i Hongkongs restaurangvärld men hoppas kunna livnära sig mer och mer på sin fotografering.

Foto: Robert Preusse

Familj2023-08-15 21:00

28-åriga David Holmberg avnjuter den svenska sommaren tillsammans med flickvännen Riya Chandiramani, 29. De båda är till vardags bosatta i mångmiljonstaden Hongkong, utanför fastlandskina. En ö lika stor som Gotland till ytan, men med en befolkning som mäter sig med Sveriges totala folkmängd. Sist de befann sig i Sverige var före pandemin.

– Vi besökte en väns bröllop i Portugal och har drygt två veckor här, berättar David medan Riya tillägger:

– Det är svalt och skönt här. Sommaren i Västervik är som vintern i Hongkong.

Pandemin lämnade sitt avtryck på Hongkong och förhindrade paret för att kunna resa hem till Davids barndomstad. Mer om Hongkong sen. Men först: Hur hamnade David där?

I mitten av 2010-talet skrev vi om hur David efter praktik och arbete hos stjärnkocken Björn Frantzén i Stockholm var på väg ut i världen. David hakade på ett gäng kockar när Frantzén startade en pop-up restaurang i Dubai 2016. Där korsades vägarna med kökschefen Jim Löfdahl som efter några månader i Dubai fick uppdraget av Frantzén att öppna upp en mer permanent etablering i Hongkong.

undefined
Så skrev vi om David Holmberg i maj 2016

– Det ska bli kul att få vara med om att starta upp något helt nytt och jag hoppas vi kan göra restaurangen till en av de bästa, sade David till oss i en intervju på väg till Hong Kong 2016.

Sju år senare går det helt klart att summera David Hongkongvistelse som lyckad. Frantzéns satsning överlevde pandemin och numera huserar Löfdahls egna restaurang Embla i de gamla Frantzénlokalerna där David jobbar som kock. Hur länge David blir kvar där är ovisst, han planerar nämligen att satsa helhjärtat på en annan del av restaurangvärlden: fotografering.

undefined
Från när restaurang Embla var under konstruktion.

– Jag har alltid gillat fotografering. Jag minns att pappa fotade mycket när jag var liten.

undefined
Matsalen för restaurang Embla, där David jobbar som kock.

Fotograferingen tog fart på allvar när David, som så många andra, behövde en ny hobby under pandemin. Särskilt med tanke på att Hongkong hade betydligt tuffare nedstängning än Sverige.

undefined
David Holmberg fotar mycket restaurangrelaterat. Passande för restaurang Embla som han jobbar på. Här syns deras första signaturrätt: en rotsellerifondant, med looks texturer av rotselleri, en lök- och svampbuljong och tryffel.

– Jag började med en liten kamera, sen blev det en större kamera. Sen blev det en ännu större kamera. Tanken är att kunna sysselsätta mig fullt ut med fotograferingen nästa år.

Fotografering är likt matlagning ett hantverk. Davids fotografering inriktar sig på att fånga stunder i restaurangmiljöer, miljöer som skiljer sig åt mellan länder.

– I Sverige är det många som arbetar som kockar för att de brinner för matlagning. I Hongkong är det mer ett jobb som alla andra, säger David.

Riya, vars föräldrar invandrade till Hongkong från Indien innan hennes födsel, tillägger att synen på arbete generellt är annorlunda mellan Hongkong och Sverige. 

– Där är det bara jobb, jobb och jobb. Mycket handlar om att visa ett bra yttre för andra. Man bor flera personer i en liten lägenhet, men kör fina bilar. I Sverige har man en sundare syn på balansen mellan fritid och arbete, säger Riya.

Andra aspekter som skiljer livet åt mellan platserna är Sveriges utbyggda välfärdssystem. De båda upplever att man mer förväntas klara sig på egen hand eller genom familjen i Asien. Möjligheterna för om man är en född Hongkongbo som talar kantonesiska eller är en person som inte gör det skapar olika förutsättningar i samhället.

– Det är lite av två städer i en stad, förklarar Riya.

undefined
David Holmberg fortsätter i Hongkongs restaurangvärld men hoppas kunna livnära sig mer och mer på sin fotografering.

Idealet om hårt arbete och jakten på pengar var en orsak till att David och Riya träffades för dryga sex år sedan.

– Jag arbetade vid en välgörenhetsorganisation för kvinnorättigheter, men som många andra Hongkongbor behövde jag ett extrajobb för att försörja mig. Jag är även konstnär och fick ett uppdrag att måla en vägg vid sidan av ett ölkafé, mittemot Frantzéns, berättar Riya.  

Under veckan när väggmålningen tog form mötte Riya en del svenska kockar som drack öl efter jobbet inne på kafét. En av dem ställde ihärdiga frågor om när hon skulle bli färdig...

– När jag var färdig hittade han min Instagram via målningen och skickade iväg ett meddelande. Jag bodde tillfälligt hos mina föräldrar då och det var inte aktuellt att smyga ut mitt i natten för att träffa en kille.

undefined
Riya har besökt Sverige en gång tidigare, 2019. Innan dess hade hon haft chansen att uppleva Europa, men aldrig Norden.

Kockarna på Frantzéns brukade stämpla ut efter midnatt så någon dejt kunde först ske tidigt om morgonen.

– En kväll var mina föräldrar bortresta och David bjöd ut mig på öl vid 01:00. Vi satt uppe och snackade så pass länge att jag inte tror att jag var hemma förrän sju på morgonen.

Svensken hade charm, efter bara ett halvår som par bestämde sig Riya för att följa med David hem till Sverige och Västervik julen 2018. 

– Det är så lugnt här i kontrast till Hongkong. Vi bor hos Davids mamma nu under semestern och lägenheten är ljus, rymlig och luftig. Den är dubbelt så stor som den vi har hemma men till en fjärdedel av priset.

Årets Sverigetur blir den första paret gör på fyra och ett halvt år. Förutom att se sig om i Småland – älgparken i Virum var en personlig hit för Riya – så passar David på att träffa familj och vänner i hemstaden.

Hur känns det att komma hem till Västervik efter dessa år?

– Det första jag lade märke till när vi åkte in var att det är många affärer som fått stänga igen. Det gör mig ledsen. Sen har början av augusti alltid varit den tiden på året som jag gillar Västervik minst. Sommaren ebbar ut, turisterna försvinner och Västervikarna börjar jobba igen. Det är en sådan kontrast till högsommaren, vi missade den precis.

David hann med att jobba några svängar i hemstadens krogvärld innan utlandet kallade efter examen från restaurangprogrammet vid Västerviks gymnasium. Bland annat jobbade han på Guldkant och Gränsö Slott.

Vad ger du krogutbudet i Västervik för betyg nu när du är på besök?

– Det är ett bra utbud. Vi har varit runt på många ställen och käkat, säger David.

Att få uppleva svenska, färska råvaror är något som David saknat. Under åren i Hongkong har restaurangerna han jobbat på kunnat importera mycket produkter från Sverige, men färska råvaror är svårt att skeppa halvvägs över jordklotet.

– Han har varit helt galen i mjölken sen vi kom hit, tillägger Riya.

– Det går inte att jämföra mjölken här med den i Hongkong, kontrar David.

Utöver mjölk är gräddfil något som stod högt upp på inköpslistan när paret kommit fram till Västervik.

– För chips och dipp. De gör inte gräddfil på samma sätt utomlands.

Vad väntar härnäst?

– Vi blir här till mitten av augusti innan vi ska förbi min syster i Stockholm. Därefter bär det tillbaka till Hongkong, säger David medan Riya tillägger:

– Jag hann aldrig se den staden sist vi var här.

Personligt

David Thomas Holmberg

Ålder: 28.

Gör: Jobbar som kock och frilansade fotograf i Hongkong, Kina.

Utbildning: Restaurang- och livsmedelsprogrammet vid Västerviks gymnasium. Praktik hos Björn Frantzén i Stockholm.

Familj: Flickvännen Riya, mor och far bosatta i Västervik samt storasystrarna Sara, Emma och Hanna.

Saknar mest med Sverige: Mjölk och gräddfil.

Lagar helst hemma i köket: Italienskt, mycket pasta och risotto.

Fotar helst: Mat! Försöker fånga smaken genom linsen.

Instagram: @dth.photo

Karta: Västervik
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!