Låt hoppet leva om förbättrad infrastruktur!

Stäng inte hoppet om en utvecklad infrastruktur även i vår lilla avkrok, manar skribenten apropå de frekventa diskussionerna om vad som ska hända med Västerviks flygplats.
Stäng inte hoppet om en utvecklad infrastruktur även i vår lilla avkrok, manar skribenten apropå de frekventa diskussionerna om vad som ska hända med Västerviks flygplats.

Svar på debattartiklar om elflyg och Västerviks flygplats.

Debatt 1 februari 2023 05:57
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tommy Ivarsson (SD) skriver 21 januari på Västerviks-Tidningens debattsida "Är det verkligen realistiskt med elflyg i Västervik?"och utvecklar där ett otal olika scenarier angående flygplansbränslen, dess energiinnehåll och lite om den tekniska utvecklingen på området. En något osammanhängande framställning som man inte direkt kan anse vara up to date med tanke på olika tillverkare och andra i problematiken med elflygplan insatta företags målsättning och marknadsföring!

I Sverige är Heart Aerospace i Göteborg ledande och utvecklar och bygger flera typer av rena elflygplan för bland annat 19 passagerare, men nu också för 30 passagerare som enligt deras hemsida skall börja användas 2026 i regional trafik världen över. United Airlines och Mesa Airlines har redan beställt 200 stycken ES-19 plan med en option för ytterligare 100 plan. Bara detta talar för sig själv!

Leif Svensson (V) är inte heller så förtjust i elflygplan och anser i sin insändare i VT den 25 januari att "Flygplatsen kanske kan bli Västerviks Silicon area" och utvecklar där sina tankar om hur man ska och bör agera som politiker för att "överleva" nästa val och inte heller riskera att bli utkastad ur sitt parti. Men mest klappar han dock sig själv och sitt parti för bröstet och påtalar förträffligheten i deras politik. En förträfflighet som man kanske ska låta andra framföra om man vill vara seriös. Inte heller är detta en aspekt som hör till saken i denna debatt.

I övrigt så tillför Leif inte något i speciellt i debatten förutom att han och partiet vill tillhandahålla industrimark för näringslivet och använda hela området till att etablera en solcellspark. Även på själva landningsbanan om jag förstått det hela rätt. Inget flyg över huvud taget alltså!

Glädjande i sammanhanget är dock att ett parti, Centerpartiet (C), lokalt har insett den framtida möjligheten att starkt förbättra vår infrastruktur och nu lämnat in en motion i ärendet. Vårt nya kommunalråd har i dagarna också ställt sig positiv till idén. Dock utan att ha tillfrågat SD verkar det som om man läser SD:s debattartikel som det refereras till här ovan.

Så sammantaget. Låt oss inte stänga ute möjligheten att vår lilla flygplats om några år ska tillhandahålla tyst, miljövänligt och billgt elflyg för envar! För vad visste vi egentligen om elbilar för fem år sedan? Nästan ingenting! Och idag är det denna kategori som börjar bli i en majoritet ute på våra vägar. Inom ett antal år kommer även elbussarna att ta över länstrafiken och förhoppningsvis som sagt även elflyg för regional trafik. Så låt oss nu för tusan tillsammans låta hoppet leva om en förbättrad och utvecklad infrastruktur här i vår lilla avkrok!


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa