I ett par insändare/debattartiklar i Västerviks-Tidningen har det ställts frågor om varför verksamheten vid S:t Nikolai kapell har lagts ned och om planerna på en försäljning av fastigheten. Vi har stor förståelse för att människor som varit engagerade där känner sorg och besvikelse över detta.
Det enkla svaret på frågan är att det efter pandemin inte har varit möjligt att starta upp verksamheten i kapellet igen. Eftersom ingen verksamhet har bedrivits där under de senaste åren har kyrkofullmäktige beslutat om avyttring. Pastoratet har prioriterat den verksamhet som fungerat på andra håll i Västervik. Fortsatta försök att starta upp i S:t Nikolai hade krävt att personal flyttats från fungerande verksamheter, vilket inte bedömts som rimligt.
Det har också under lång tid varit tydligt att kostnader för lokaler tagit för stor del av de intäkter som vi får från kyrkoavgiften. Vi har tolv äldre kyrkor i pastoratet som lyder under kulturmiljölagen och pastoratet har skyldighet att vårda och underhålla dem så att de fyller sin funktion. Viss ersättning för detta utgår från staten genom den kyrkoantikvariska ersättningen, som under en längre tid urholkats på grund av inflation och minskat penningvärde. Detta är en situation som vi delar med hela Svenska kyrkan.
Kyrkofullmäktige i Södra Tjusts pastorat, där Västervik ingår, har beslutat om en lokalförsörjningsplan där kostnaderna och lokalerna ska anpassas till verksamhetens behov på ett ansvarsfullt sätt.
Så till svaren på några av de konkreta frågor som ställs i Västerviks-Tidningen den 10/2 och 4/3:
- Vi beklagar att det inte har varit möjligt att starta upp verksamheten igen. Det är alltså ingen medveten handling att ”lägga ned” för att kunna sälja fastigheten.
- Pastoratet kommer att arbeta med hur man kan vara till tjänst för boende i Piperskärr, Norrlandet, Ekhagen och runt Gränsö på annat sätt.
- Vackert belägna Gläntan ska fortsätta att vara en sommargård och ”utomhuskyrka” med exempelvis lägerverksamhet och sommaraktiviteter för barn och unga.
- Verksamheten i Västerviks församling finns idag i huvudsak i Andreaskapellet, Johannesgården, den öppna verksamheten i Elvan och S:t Petri kyrka samt i Sankta Gertruds kyrka under sommarhalvåret. Den pågående yttre renoveringen av S:t Petri kyrka innebär avsevärda kostnader för pastoratet.
- Sammantaget har pastoratet beslutat om en inriktning där kostnaderna för fastigheterna inte ska uppgå till mer än 25% av intäkterna från kyrkoavgiften. Syftet med beslutet är att resurser även fortsättningsvis ska finnas för personal och den breda verksamhet som Svenska kyrkan erbjuder i alla åldrar för hela livet.