Så gick Bostadsbolagets villa från pärla till rivningskåk

Så gick Bostadsbolagets villa från pärla till rivningskåk

Västervik
Lästid cirka 10 min

Sonderburgska villan har ett högt kulturhistoriskt värde och bör skyddas mot rivning. Det slog byggnadsantikvarien Ellen Olsson fast redan för fem år sedan. Trots det har Bostadsbolaget fått ja till att riva villan, något som strider mot plan- och bygglagen.

För fem år sedan gick byggnadsantikvarien Ellen Olsson runt i området ovanför Stadsparken i Västervik. Hon läste på om husen, letade i arkiven och var inne i Sonderburgska villan.

Orsaken till undersökningen var att fastighetsägaren Bostadsbolaget hade bestämt sig för att bygga i kvarteret. 

Och för att kunna göra verklighet av planerna krävdes en ny detaljplan.

undefined
Sonderburgska villan fotograferad från Stadsparken.

Ellen Olssons undersökningar visade att Sonderburgska villan är "en särskilt värdefull byggnad" som bör skyddas mot förvanskning och rivning, enligt plan- och bygglagen.

"Byggnaden ska underhållas så att de särskilda värdena består. Även tomtens omfattning och karaktär, med träd och berså från byggnadstiden, bör bevaras."

Så skrev Ellen Olsson i den 72 sidor långa bebyggelsehistoriska utredning som hon gjorde på uppdrag av Västerviks kommun 2018.

undefined
Området mellan husen på fastigheten är avspärrade med ett byggstaket.Bilden är tagen genom staketet.
undefined
Sonderburgska villan besitter "ett byggnadshistoriskt värde, ett arkitekturhistoriskt värde och ett äkthetsvärde i dess mycket välbevarade exteriör som representerar det tidiga 1920-talets villabyggande." Så står det i den bebyggelsehistoriska utredningen som gjordes 2018.

Ellen Olsson kom alltså fram till att Sonderburgska villan borde skyddas och underhållas. 

Trots det har villan förfallit och nu har alltså Bostadsbolaget sökt rivningslov och även fått ja av miljö- och byggnadsnämnden. 

Ett beslut som Tjustbygdens kulturhistoriska förening överklagat och som också miljö- och byggnadskontoret varit tveksamma till att det ens går att fatta beslut om.

Det är just det som gör hela den här historien så obegriplig.

Olof Nimhed

– Om huset hade varit i rivningsskick 2018 så hade utredningen visat det. Men nu säger utredningen något helt annat, huset bör bevaras och skyddas, säger Olof Nimhed, engagerad i Tjustbygdens kulturhistoriska förening. 

Han säger att plan- och bygglagen är tydlig. 

– Du har som fastighetsägare ett ansvar att vårda dina byggnader. Jag blir väldigt förundrad när man som fastighetsägare får en rapport, men inte bryr sig om den. Det är just det som gör hela den här historien så obegriplig, säger Olof Nimhed och blickar bort mot villan när vi ses i Stadsparken en kall och blåsig vinterdag. 

undefined
"Villan tillmäts ett högt kulturhistoriskt värde och bedöms som en särskilt värdefull byggnad." Byggnadsantikvarie Ellen Olsson lyfter fram villans speciella arkitekturstil och menar att det finns flera byggnadsdetaljer av hög kvalitet inne i huset som är bevarade från då huset byggdes 1924.
undefined
Olof Nimhed är kritisk. Han är engagerad i i Tjustbygdens kulturhistoriska förening som överklagat politikernas beslut. "Det här strider mot detaljplaneprocessen."
undefined
Bostadsbolaget köpte den vita villan för 3,7 miljoner kronor. Villan har enligt uppgifter på Hemnet tio rum, en boarea på 250 kvadratmeter och en tomt på drygt 1 000 kvadratmeter.

Vi backar bandet. 

För snart åtta år sedan bestämde sig Bostadsbolaget för att köpa den vita villan vid Stadsparken. 

Initiativet kom från Bostadsbolagets dåvarande vd Sven-Åke Lindberg. 

På ett extrainsatt styrelsemöte i februari 2016 föreslog han att Bostadsbolaget skulle köpa både Sonderburgska villan och villans grannfastighet, huslängan mittemot Corner där det tidigare låg en cykelaffär och en begravningsbyrå.

Sven-Åke Lindberg vann budgivningarna och på ett styrelsemöte sex dagar senare föreslog han att Bostadsbolaget skulle köpa de två fastigheterna i kvarteret Syrenen för totalt 6,5 miljoner kronor. 

När vi söker reda på information om försäljningen ser vi att utgångspriset för Sonderburgska villan var 2,8 miljoner kronor. Priset gick upp 32 procent till 3,7 miljoner kronor. 

undefined
Byggnadsantikvarien Ellen Olsson menar att Sonderburgska villan är ett viktigt inslag i parkens västra fond.
undefined
Ända fram till 1970-talet var det två lägenheter i Sonderburgska villan. "Sonderburgska villan... representerar 1920-talets stilideal med representativa lägenheter."
undefined
Det var Bostadsbolagets dåvarande vd Sven-Åke Lindberg som ropade in fastigheterna i kvarteret Syrenen i februari 2016.
undefined
Sonderburgska villan ligger tätt samman med lägenhetshus i kvarteret.

Bostadsbolaget vill bygga hyreshus på platsen. I en lista över planerade investeringar som följer med styrelseprotokollet i september 2016 står det att Sonderburgska villan ska byggas om. Bostadsbolaget planerar också att bygga 30 lägenheter.

– Antingen hyr vi ut den i sin helhet eller som flera lägenheter, sade dåvarande vd:n Sven-Åke Lindberg då.

I slutet av maj 2016 skickar Bostadsbolaget in en bygglovsansökan till Västerviks kommun. Bolaget vill bygga om villan till två lägenheter. Men bolaget drar sedan tillbaka sin ansökan och söker aldrig bygglov. Enligt dåvarande vd:n är husen redan då i för dåligt skick, enda alternativet är att riva.

Antingen hyr vi ut den i sin helhet eller som flera lägenheter.

Sven-Åke Lindberg

dåvarande vd för Bostadsbolaget

I januari 2017 har planerna blivit mer detaljerade. Bostadsbolaget vill bygga 31 lägenheter. Byggprojektet presenteras som ett av sex projekt som ska genomföras fram till och med år 2020. 

Men planerna är inte definitiva utan flyttas fram flera gånger under de kommande åren. På ett styrelsemöte i november 2019 är det år 2025 som gäller.

undefined
Så här ville Bostadsbolaget bygga om Sonderburgska villan. Ritningen bifogades en bygglovsansökan 2016, men ansökan drogs sedan tillbaka. Ansökan kom in till miljö- och byggnadskontoret 30 maj 2016.
undefined
Området mellan husen är avstängt med byggstaket och många fönster är försatta.

För ett drygt år sedan, 2022, fattar Bostadsbolaget beslut om att ansöka om att få riva Sonderburgska villan och den andra huslängan. Och ett år senare, hösten 2023, skickar bolaget in sin ansökan om rivningslov.

"Vi ansöker om rivning av alla huskropparna...då de är i mycket dåligt skick. Varken verksamhetslokalerna eller den före detta bostaden är i ett sådant skick att de kan ställas i ordning till en rimlig kostnad. När fastigheterna förvärvades var byggnaderna redan i dåligt skick."

Så står det i Bostadsbolagets yttrande som följer med rivningsansökan.

I yttrandet informerar Bostadsbolaget också om att el, fjärrvärme och vatten kopplades bort hösten 2022.

– Arbetet med den nya detaljplanen är satt på paus, men vi önskar att riva dessa byggnader för att vara redo att lämna in bygglovsansökan för nya bostäder så snart den är fastställd, skriver Bostadsbolaget. 

När miljö- och byggnadsnämnden hade möte i oktober 2023 beviljade en enig nämnd rivningslovet.

"Det är varken tekniskt eller ekonomiskt försvarbart att underhålla"

Miljö- och byggnadsnämnden

– Det är varken tekniskt eller ekonomiskt försvarbart att underhålla befintliga byggnader, skrev politikerna i sitt beslut.

Men tjänstemännen hade varit tveksamma. De hade föreslagit att beslutet skulle skjutas upp. 

– Att ta beslut i frågan om att riva kulturhistoriskt värdefull bebyggelse innan det ställningstagandet finns antaget i kommande detaljplanearbete, trots att byggnaderna kopplats bort från el och uppvärmning, bedöms som olämpligt, skriver miljö- och byggnadschefen Carolina Stalebrant och bygglovshandläggaren Viktor Källgren i sitt förslag till beslut.

Detaljplanen måste alltså bli klar först, menade tjänstemännen.

undefined
Den första som bodde i det gula huset permanent hette stadsbyggmästaren Hans Hansson Anderberg. Länsmuseichefen Örjan Molander tror att det gula huset var det första som Anderberg ritade i Västervik. Anderbergs son var arkitekt och den som ritade saluhallen i Västervik.
undefined
Den gula huset på ett foto taget på 1930-talet. Till höger syns Texacomacken. Bilden är tagen från Corner.
undefined
Det gula bostadshuset kan vara det första hus som stadsbyggmästaren Hans Hansson Anderberg lät uppföra under andra hälften av 1800-talet.
undefined
Olof Nimhed i Tjustbygdens kulturhistoriska förening anser att ärendet hanterats fel.
undefined
Länsmuseichefen Örjan Molander tror att det gula huset var det första som Anderberg ritade i Västervik och som sedan blev stilbildande under Anderbergs tid som stadsbyggmästare i Västervik under slutet av 1800-talet.
undefined

Både det gula huset och den vita villan är byggnader av väldigt höga kulturhistoriska värden.

Örjan Molander

länsmuseichef

Ellen Olssons bedömning 2018 var visserligen att Sonderburgska villan behövde en del underhåll. Hon skriver i utredningen att det "kontinuerliga underhållet är delvis eftersatt". 

Underhållet av grannfastigheten som bland annat består av en ombyggd gul villa är också eftersatt, enligt Ellen Olsson. 

Det är mycket förvånande att husen kan befinna sig i så dåligt skick.

Olof Nimhed

Tjustbygdens kulturhistoriska förening

Olof Nimhed i Tjustbygdens kulturhistoriska förening förklarar varför föreningen överklagat rivningsbeslutet.

– Allmänheten kanske undrar vad vi bråkar om. Husen är ju i dåligt skick, men det är inte det som är vår fråga. Enligt sådana här processer så ska detaljplanen tas innan man ger rivningslov. Det här strider mot detaljplaneprocessen.

I plan- och bygglagen står det dessutom att "fastighetsägaren har en skyldighet att underhålla byggnadens eller bebyggelsens historiska, kulturhistoriska, miljömässiga eller konstnärliga värde", tillägger han.

– Jag tycker att det är mycket förvånande att husen kan befinna sig i så dåligt skick, om de nu gör det. Och om en kulturhistoriskt viktig byggnad är i dåligt skick så ska kommunen egentligen lämna vite till fastighetsägaren att rusta upp den, inte bevilja rivningslov.

Det är ett minst sagt anmärkningsvärt beslut.

Örjan Molander

länsmuseichef

Olof Nimhed är inte den enda som är kritisk. Det är också länsmuseichefen Örjan Molander.

– Både det gula huset och den vita villan är byggnader av väldigt höga kulturhistoriska värden. Det är ett minst sagt anmärkningsvärt beslut som miljö- och byggnadsnämnden tagit. Jag undrar hur de tänker när de väljer att inte följa lagstiftningen i plan- och bygglagen för den här typen av ärenden. De har struntat i de underlag som finns. Så kan man inte göra, säger Örjan Molander.

undefined

Sonderburgska villan är en av de mest arkitektoniskt välgestaltade villor vi har i Västervik. Det finns några få som är ännu vassare, men Sonderburgska hamnar i topp fem.

Örjan Molander

länsmuseichef

Den vita Sonderburgska villan byggdes 1924. Stilen präglas av både 20-talsklassicism och nationalromantik med småspröjsade fönster, högt takfall och knutar markerade med pilastrar, enligt utredningen.

– Sonderburgska villan är en av de mest arkitektoniskt välgestaltade villor vi har i Västervik. Det finns några få som är ännu vassare, men Sonderburgska hamnar i topp fem. Den har väldigt hög arkitektonisk kvalitet och är mycket karaktärsfull. Johan Lund var en mycket namnkunnig arkitekt, föregångare till Atrio arkitekter, säger Örjan Molander.

Länsmuseichefen tycker att det vore fel att riva husen.

– Det finns många andra bra platser att bygga på. Det behöver inte ske just där, tycker han.

undefined
En del av Sonderburgska villans fönster har gått sönder och en träskiva har satts för på ena fönstret på nedre botten.
undefined
Andreas Horste är vd för Bostadsbolaget.
undefined
Fastigheten Syrenen 4 ligger alldeles vid Stadsparken och gamla kyrkogården.
undefined
Platsen har varit bebyggd sen 1700-talet och hette Lundbergs kvarn under lång tid. Men under tidigt 1800-tal bytte det namn till Sonderburg. På den tiden var det olika borgare, som bodde inne i Västervik, som hade sommarställe här. Sonderburgska villan byggdes 1924.
undefined
Olof Nimhed är djupt kritisk till hur ärendet hanterats.

Vi ber Bostadsbolagets vd Andreas Horste att svara på några frågor. 

Varför har ni sökt rivningslov utan att invänta en ny detaljplan?

– Vi ansökte om en ny detaljplan för att vi ville riva och bygga nytt. Det är därför vi inte har underhållit fastigheterna. Vi har haft en långsiktig plan. Detaljplanen skulle ju ha varit klar för många år sedan egentligen, det brukar ta max två år, säger Andreas Horste och tillägger att Bostadsbolaget och kommunen skrev på avtal om en ny detaljplan i januari 2018.

Han är medveten om att detaljplanen egentligen ska vara färdig först.

Folk har försökt göra inbrott

Andreas Horste

vd, Bostadsbolaget

– Men husen har stått och förfallit medan vi har väntat på en ny detaljplan. Nu kan vi inte vänta längre, det blir för farligt. Det finns risk för ras. Därför skickade vi in ett rivningslov. 

Vad riskerar att rasa?

– Fastigheterna håller på att förfalla när de inte står uppvärmda, då kan tak och väggar falla in och fönster gå sönder.

Han berättar att husen har varit underhållsuppvärmda under de år som de stått tomma, fram till förra hösten. Då fattades beslut om att gräva av ledningarna som går in i fastigheterna i samband med att Västervik miljö och energi ändå gjorde arbeten i närheten.

– Vi har försökt laga och sätta på skivor och skydda, men det har varit skadegörelse och folk har försökt göra inbrott. Till slut blir det ohållbart.

undefined
I den bebyggelsehistoriska utredningen finns också arkitektritningar av Sonderburgska villan.Villan har tio rum, står det på bostadssajten Hemnet där försäljningspriset 2016 redovisar. Boarean är 250 kvadratmeter och tomten drygt 1 000 kvadratmeter.

En bebyggelsehistorisk utredning visar att byggnaderna är skyddsvärda. Fastigheten ligger också inom Kärnområde klass 1 i kommunens kulturmiljöprogram. Hur kommenterar du det?

– Det får kommunen ta ställning till. Vi framför bara vårt mål: att riva och bygga nytt. Sen är det kommunen som tar hänsyn till olika faktorer. Det gör inte vi på Bostadsbolaget, säger Andreas Horste.

När ni fick veta att fastigheterna var väl värda att bevara. Hur påverkade det bolagets sätt att ta hand om husen?

– Det påverkade inte oss, i och med att det inte är ett beslut, utan bara en rekommendation från just den här instansen. Sen finns det många andra instanser och intressen. Ett intresse är att man vill ha fler bostäder centralt i Västervik. Det finns många olika intressen att ta hänsyn till, det är det som kommunen ska bedöma, inte vi som vill bygga. Vi tittar inte på de olika remisserna på det sättet.

Skulle behöva riva ner hela huset

Andreas Horste

vd, Bostadsbolaget

Andreas Horste berättar också om en miljöinventering, som ger stöd åt Bostadsbolagets önskan om att riva. Den visar att det finns hälsofarliga ämnen i bjälklagren mellan våningsplanen i Sonderburgska villan.

– Skulle man åtgärda något sådant så skulle man behöva riva ner hela huset och sedan bygga upp det på nytt. Det rör sig om kreosotliknande ämnen som är hälsofarliga och cancerframkallande.

undefined
Entredörren på Sonderburgska villans kortsida.

Kommunen fick alltså i uppdrag av Bostadsbolaget att ta fram en detaljplan i januari 2018. Vi ringer samhällsbyggnadschefen Sara Dolk för att fråga varför detaljplanen inte blivit klar än.

– Detaljplanen har inte varit prioriterad. Det är en resursfråga. Det har funnits andra viktigare projekt som politikerna bedömt att det varit mer bråttom med, säger Sara Dolk.

undefined
På promenad upp i Stadsparken syns Sonderburgska villan på långt håll.

Moderaten Marie Stenmark som är ordförande i miljö- och byggnadsnämnden har redan fått bemöta kritiken som gäller det faktum att nämnden sa ja till rivning innan det fanns en ny detaljplan.

Då sa hon att det redan finns en gällande detaljplan för området och att nämndens politiker är tvungna att titta på frågan ur flera synvinklar, inte enbart den kulturhistoriska. 

undefined
Miljö- och byggnadsnämndens ordförande Marie Stenmark (M) berättar att nämnden varit i kontakt med samhällsbyggnadsenheten som berättat att en ny detaljplan inte kommer att vara färdig om två år.
undefined
Vid entrédörren på husets kortsida syns förfallet.

Men det finns fler frågor att ställa till Marie Stenmark. Vi ringer upp henne.

Om en privatperson eller ett privat företag köpt ett K-märkt hus låtit det förfalla i fem år och sedan vänt sig till miljö- och byggnadsnämnden och sagt att "nu vill jag riva och bygga nytt". Vad hade ni sagt då?

– Det hade inte gjort någon skillnad. Varje sökande måste behandlas likadant, säger Marie Stenmark. 

Inte rimligt att reparera.

Marie Stenmark

Miljö- och byggnadsnämndens ordförande

Varför tar kommunen fram ett kulturmiljöprogram om det inte följs?

– Tyvärr har förfallet gått för långt i det här fallet. Det finns en punkt när det inte är rimligt att reparera fastigheterna till funktionsdugligt. Vi måste också väga olika intressen mot varandra. Här finns ett allmänt intresse av centrala hyreslägenheter. Dessutom behöver marken saneras. Vi har också skickat ut information om rivningen till alla som bor i kvarteret och ingen har överklagat.

Fastighetsägaren har ju ändå en skyldighet att ta hand om sin fastighet och inte låta den förfalla?

– Det är något som vi kanske borde ha uppmärksammat tidigare. Kulturhistoriska föreningen, som överklagat rivningsbeslutet, skulle också ha kunnat anmält det till oss när vi själva inte såg det. Men nu har det kommit till en punkt när det är för sent helt enkelt. Vi har bedömt att det krävs så stora åtgärder att det inte längre är rimligt, säger Marie Stenmark.

Tjustbygdens kulturhistoriska förening överklagade rivningslovet till länsstyrelsen som nu har fattat sitt beslut. Bostadsbolaget får inte riva byggnaderna på fastigheten Syrenen 4 så länge överklagandeärendet pågår. 

undefined

Fastigheterna håller på att förfalla när de inte står uppvärmda, och då kan tak och väggar falla in och fönster gå sönder.

Andreas Horste

vd för Bostadsbolaget

undefined
Sonderburgska villan syrenen 4
undefined
"Byggnaden är dessutom uppförd med material och metoder av hög kvalité som består än idag." Så står det i utredningen om Sonderburgska villan.
undefined
Olof Nimhed.
undefined
Här låg tidigare en mack och verkstad.
undefined
Industri- och affärslokaler finns också på fastigheten.
undefined
Den gamla byggnaden vittnar om vvs-företagets utbud.
undefined
En lapp innanför en sönderslagen glasruta vittnar om tidigare hyresgäster i affärslokalerna på fastigheten.
undefined
Det här huset tros ha varit det första som stadsbyggmästaren Hans Hansson Anderberg lät uppföra i Västervik i slutet av 1800-talet.