För drygt en månad sedan berättade vi att Sonderburgska villan i Västervik fick rivas, tillsammans med övriga byggnader på fastigheten, som ägs av Bostadsbolaget. Det beslutade miljö- och byggnadsnämnden.
Tjustbygdens Kulturhistoriska Förening vill att det beslutet prövas i högre instans och riktar samtidigt skarp kritik mot politikernas sätt att hantera ärendet.
Kommunen beställde i samband med detaljplanearbetet en bebyggelsehistorisk utredning. Den togs fram av Ellen Olsson på länsmuseet och blev klar i februari 2018.
I utredningen framhöll hon det stora kulturhistoriska värde som byggnaderna har.
Föreningen tillägger att utredningen beställdes inför det detaljplanearbete som påbörjats 2016 och ännu inte avslutats.
– Att, som nämnden nu gjort, medge rivningslov innan detaljplanearbetet är slutfört anser vi vara helt oacceptabelt, står det i överklagandet.
Föreningen skriver också att en fastighetsägare enligt plan- och bygglagen är skyldig att underhålla byggnadsverk med särskild hänsyn till kulturhistoriska värden.
Olof Nimhed representerar Tjustbygdens Kulturhistoriska Förening. Han reagerar på att nämnden som ett argument för rivning har angett att underhållet av husen är eftersatt.
– Hur kan det komma sig? Lagen föreskriver att den som äger fastigheter av kulturhistoriskt värde sköter och vårdar dem.
Marie Stenmark (M) är ordförande i miljö- och byggnadsnämnden.
Vad säger du om föreningens överklagande?
– De är i sin fulla rätt att överklaga. Vi får se hur det går i senare instans.
Ni får kritik för att ni gett rivningslov innan detaljplanearbetet är klart. Vad säger du om det?
– Det finns en gällande detaljplan, och vi är tvungna att titta ur flera synvinklar än enbart det kulturhistoriska värdet. Området behöver saneras och förberedas för bostadsbebyggelse, eftersom det saknas bostäder i centrala Västervik.
Saneringen som hon syftar på har att göra med att det på platsen har funnits såväl smörjhall som, längre tillbaka, en bensinmack.
Nämnden hade kunnat skjuta på sitt beslut i två år, i väntan på en ny detaljplan, men Marie Stenmark har fått veta av samhällsbyggnadsenheten att det tar längre tid än så att få fram en ny detaljplan.
– Förfallet blir då bara värre. Vi ser det inte som ekonomiskt försvarbart eller ens möjligt att renovera upp de här husen för användning.