Kommunen backar: Segelsällskapet får positivt besked

Kommunen backar: Segelsällskapet får positivt besked

Gamleby
Lästid cirka 2 min

I våras fick de veta att kajen är instabil och farlig. Men i somras hittade kommunen några gamla papper som förändrade allt.

Gamleby segelsällskap har haft ett tufft år. I april var beskedet att deras kajen behövde spärras av. Segelbåtarna skulle heller inte kunna sjösättas förrän vid midsommar.

Orsaken till beskedet var en ny geoteknisk rapport över Gamleby hamn. Den visade att ett större område än tidigare behövde spärras av på grund av skredrisken, inte bara området runt silon, utan även platsen där segelsällskapet förvarar sina båtar.

undefined
Hamnområdet vid silon påverkas inte av de nya uppgifterna. Området kommer att fortsätta att vara avspärrat.

Men så i somras hittade kommunen några gamla ritningar.

– Geoteknikerna gjorde om sina beräkningar. De sa att de här uppgifterna satte det hela i en annan dager, säger Rickard Ljunggren, mark- och exploateringsingenjör på Västerviks kommun.

De nya rekommendationerna innebär att Gamleby segelsällskap i princip kan fortsätta som de alltid har gjort. De kan ha sina båtar förtöjda vid kajen och även sjösätta och ta upp båtarna som vanligt. 

– Det känns bra att vi får vara kvar och att det är säkert, säger Björn Sjöblom, segelsällskapets hamnkapten, när vi ses på platsen.

undefined
Det är illa ställt med den gamla delen av kajen. Trots det spärrades området av först nu i september.

Men trots de nya rekommendationerna är ändå en del av kajområdet avspärrat. En avspärrning som sattes upp först nu i september, trots att tanken var att det skulle ha gjorts på försommaren.

– Vi har stängslat in den äldre delen av kajen, men inte på grund av skredrisken utan för att kajkonstruktionen är i så dåligt skick att den riskerar att kapsejsa, säger Rickard Ljunggren.

Det här innebär färre platser att förtöja segelbåtar på, särskilt när det är dags att ta upp båtarna på land. 

Men när man tittar på den gamla avspärrade kajen så är det lätt att förstå varför den är farlig. Det är ett mellanrum mellan land och betongkaj och träet har ruttnat.

– Vi har blivit lovade en brygga av kommunen, men det har varit många turer om var den ska ligga. Först var tanken vid Gundelholmen och sen vid Holms yachtvarv. Det är lite tur i oturen att det dröjt ändå, nu när vi fått veta att bryggan kan ligga här, säger segelsällskapets ordförande Michael Alamaa.

undefined
Björn Sjöblom och Michael Alamaa vid den avspärrade delen av kajen.
undefined
Björn Sjöblom och Michael Alamaa är glada över att kunna ta upp alla segelbåtar utan några extra försiktighetsåtgärder i höst. Men det blir trots allt lite trångt när en del av kajen är avspärrad.

Michael Alamaa och Björn Sjöblom är lättade över de nya beskedet och försöker se framåt, trots att flera båtägare redan hunnit lämna och istället valt en annan plats för sin båt.

– Båtuppläggningsplatsen har tyvärr hamnat på undantag det här halvåret, men nu hoppas vi kunna fixa till den. Och det är jättebra för oss att vi kan fortsätta på den här platsen. Om vi hade behövt flytta hade det inneburit stora investeringskostnader, säger Michael Alamaa. 

Björn Sjöblom drömmer om att plana ut marken och lägga på grus framöver. Men först är det dags att ta upp alla båtar på land. Den 12 oktober är det dags.

undefined
Den instängslade kajen.
undefined
Björn Sjöblom och Michael Alamaa hade gärna sluppit det här halvåret när framtiden för segelsällskapets båtuppläggningsplats var oviss. Men de är glada att allt löst sig och att de faktiskt får vara kvar.

Så står det i rapporten

Det här skriver geoteknikerna i sin reviderade rapport efter att ha fått ta del av gamla ritningar över området: 

Båtuppställningsplatsen kan nyttjas likadant i framtiden. Området har en befintlig markförstärkning i form av kalkpelare. Rekommendationen är att riva den gamla delen av kajen (den del som har spärrats av) eftersom den tekniska livslängden är uppnådd. Den yngre delen av kajen har också skadad grundkonstruktion, enligt geoteknikerna.

 

Detta har hänt:

Juni 2018 Hamnplanen stängs av för trafik. En geoteknisk statusanalys har visat att hamnplanen inte bör belastas.

Januari 2020 Hamnområdet spärras av och stängslas in. Tidigare har fotgängare och cyklister kunnat röra sig i området, men så blir det alltså inte längre.

April 2021 Västerviks kommun köper silon på exekutiv auktion.

September 2022 Miljö- och byggnadsnämnden säger ja till att riva silon.

2023 En fördjupad stabilitetsutredning ska göras i Gamleby hamn. Deadline: årsskiftet 2023/2024.

April 2024: En geoteknisk utredning visar att kajen söder om silon och båtuppläggningsplatsen också är instabil. Gamleby segelsällskap påverkas och kan inte längre sjösätta som de brukar. Kommunen och segelsällskapet diskuterar också en alternativ plats att ha en brygga på nu när båtar inte kan förtöjas vid kajen på samma sätt som tidigare.

undefined
Här kommer det så småningom att anläggas en brygga, på det sättet kan alla båtar få plats.
undefined
Gamleby segelsällskaps båtuppläggningsplats ligger vid silon i Gamleby hamn.
undefined
Fortfarande ligger det en segelbåt vid den osäkra och nyligen instängslade kajen.

 

undefined
Gamleby segelsällskap planerar för torrsättningen av medlemmarnas båtar i oktober.
undefined
Den äldsta delen av kajen har precis spärrats av eftersom den är i så dåligt skick. Rekommendationen är att riva den.
undefined
Michael Alamaa är ordförande i segelsällskapet.